bezár
 

színház

2009. 09. 28.
Jövőre kezdődik az új Erkel Ferenc Színház építése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kormány határozott arról, hogy jövőre megkezdi az Erkel Ferenc Színház helyén egy új, modern, Budapesthez és a magyar zeneművészet színvonalához méltó színház létrehozását - jelentette be Bajnai Gordon az Operaház megnyitásának 125. évfordulója alkalmából rendezett díszelőadáson.

Szkéné színház

Mint mondta, az új Erkel Ferenc Színházban 2013-ban játszhatják majd az első előadást.

Beszédében közölte azt is, hogy ugyanott kiépül az Operaház új korszerű logisztikai háttérbázisa. Az új színház létrejötte után azonnal megkezdődik a színpadtechnikai rekonstrukció, hogy továbbra is méltó módon őrizhessük meg a 125 éve ránk hagyott örökséget - közölte a miniszterelnök.

Kiállítással, gálaesttel és a 125 évvel ezelőtti nyitó díszelőadás reprodukciójával ünnepelte megnyitásának évfordulóját a Magyar Állami Operaház az utolsó szeptemberi hétvégén.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nehéz időkben különösen fontos az ünnep. "A gazdasági válság nem csak a pénztárcánkat, hanem a lelkünket is érinti. Ezért fontos, hogy miközben szorongva gondolunk jelenre, büszkék emlékezzünk a múltra és bizakodva tekintsünk a jövőbe" - húzta alá.

A 125 éves Operaház hirdeti a magyar zenekultúra és a XIX. századi Magyarország nagyságát - mondta. Felidézte, hogy a ház építésének idején, a polgárosodáskor töretlenül fejlődött, gyarapodott az ország: sok tekintetben akkor Európa fejlettebb feléhez igazodott. Szavai szerint ahhoz, hogy most ezt a helyét megszilárdítsa, folyamatos megújulásra van szükség.

Az Operaház története az értékteremtés és értékőrzés története is - emelte ki a miniszterelnök, hozzáfűzve: erős kontrasztként az ócskapiac helyére épült a korabeli Budapest egyik legfényesebb palotája. A jelen sok tekintetben visszaidézi a múltat - fogalmazott Bajnai Gordon az építkezés históriáját taglalva. - Hasonló változásokon megy át ma is az ország, számos beruházás zajlik Győrtől Záhonyig, városoktól kis falvakig, hogy még európaibb legyen az ország.

Közlése szerint a kormány kiemelten kezeli a kulturális beruházásokat. A Szépművészeti Múzeum, a Zeneakadémia felújítását említve bejelentette: "Újabb építkezés indulhat hamarosan. A kormány a héten határozott arról, hogy elindítja a sokéves folyamatot, és az Erkel Színház helyén hamarosan új, XXI. századi igényeket is kielégítő színház épülhet". Ha elkészül, az új helyszín lehetővé teszi, hogy sor kerüljön az Operaház felújítására is - tette hozzá.

"Arra kérem mindazokat, akik ma itt vannak vagy hallgatnak bennünket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy egyben maradjon az ország. Közösen kell a XXI. század polgárosodott Magyarországát felépíteni, úgy, ahogy a XIX. században tették" - hangsúlyozta.

Az ünnepi esten azt a programot reprodukálták, amelyet az 1884. szeptember 27-iki díszelőadás nézői élvezhettek: Erkel Bánk bánjának I. felvonását, a Hunyadi László nyitányát, majd Wagner Lohengrinjének I. felvonását. Az első részt Kovács János, a másodikat Fischer Ádám vezényelte.

Az ünnepi estre az Andrássy út dalszínház előtti szakaszát lezárták, ahol 450 ülőhelyet alakítottak ki. Az óriáskivetítőkön sok százan nézték már szombat délutántól a programot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés