bezár
 

zene

2009. 09. 28.
Kamarazenei koncertsorozatot indít a Budapesti Filharmóniai Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncert-sorozatot indít a zene világnapján, október 1-jén. A négy koncert alkalmával Bartók Béla nyomában átszelik Budapestet Pesthidegkúttól Rákosmentéig - mondta el az MTI-nek a sorozat szervezője, Bartos Csaba csellóművész.

prae.hu

Az első estén a Klebelsberg Kultúrkúriában Händel, Beethoven, Bizet és természetesen Bartók Béla egy-egy kamaraműve hangzik el. A legendás kultuszminiszter, a BFTZ tiszteletbeli tagja 1928-ban, a BFT 75 éves születésnapján elmondott szavaival kezdődik a csütörtöki hangverseny: "sokkal nagyobb e zenekar megalapításának értéke nálunk, mint a nyugati nemzeteknél. Akkor és ott ez csak művészeti tett volt, nálunk nemzeti tett."

A sorozat felidézi a XX. század és az 1853-ban Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság történetének három évtizedét, hiszen Bartók Béla, a társaság tiszteletbeli tagja 1911-ben költözött az akkori Rákoskeresztúr-nyaralónak nevezett községbe, 1912-ben a mostani Bartók Zeneházba, majd 1940-ben a Csalán utcai házból hagyta el Magyarországot.

Felidézi a sorozat a Budapesti Filharmóniai Társaság több mint másfél évszázados létét is. Annak a zenekarnak, amely fennállásának első 90 esztendejében az ország egyetlen hivatásos zenekara volt.

A kamarakoncertek társrendezője a XVII. kerületi önkormányzat- amellyel a BFTZ a 2009-es évre közszolgálati szerződést kötött - és az itt működő Bartók Zeneház, valamint a Magyar Állami Operaház, a Csalán utcai Bartók Emlékház, valamint a II. kerületi önkormányzat fenntartásában működő Klebelsberg Kultúrkúria.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés