bezár
 

zene

2024. 03. 08.
Április végén kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április végén kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál Április 29-től május 12-ig, idén 44. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely harminc helyszínen több, mint negyven eseményt, köztük színházi előadásokat, kiállításokat, koncerteket kínál.

A fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. közleménye szerint az idei kulturális eseménysorozat kapcsolódik Magyarország Európai Unióhoz csatlakozásának huszadik évfordulójához is, számos program az Európához fűződő gondolati és érzelmi viszonyunkat dolgozza fel.

prae.hu

A fesztivál új helyszínekkel várja az érdeklődőket: a programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, illetve a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont.

A 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztivált április 29-én a Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg.

A műfaj legkiválóbbjai érkeznek Budapestre a Budapest Jazzfestre, akik a Jazz Világnapján, április 30-án szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húsz éves EU-tagságot.

A fesztiválon a Németországból érkező Rimini Protokoll színházi csoport egy formabontó produkciót mutat be. Az előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a nehezen megfogható Európa-eszmét. A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitálja a közönséget a Trafóba. A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste egy interaktív elődást mutat be a Madách téren, a Freeszfe Egyesület pedig A béke szigete, avagy a HUXIT című előadását mutatja be a fesztiválon. A Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét a háború kitörését követően az ukrajnai bunkerekbe. A Szarajevói Háborús Színház Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be az Örkény István Színházban. A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író néhai nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán rendezésében láthatja először a magyar közönség.

Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit Fenntartható divatőrületek című divatbemutatóján a kifutón mutatják meg, mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban.

A Silver boom című interaktív városi performansz arra keresi a választ, mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. Az előadásban, amelynek az Újpalotai vásárcsarnok ad otthont, Anna Anderegg koreográfus, rendező a városi tér, a nemek és az életkor közötti kapcsolat mélyére ás. A fesztiválon látható lesz a Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabja is, Boross Martin rendezésében.

A közlemény szerint az elmúlt húsz évben Budapest városképét jelentősen formáló kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák is szerepet kapnak egy este erejéig a fesztiválon. A bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül a szabadba kihozott Klubfesztivál zenei és művészeti színpadi produkciókkal május első két hétvégéjén várja az érdeklődőket a Városháza udvarában.

Részletes információk a fesztivál honlapján (https://budapestitavaszifesztival.hu/) és az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Kép forrása: Budapesti Tavaszi Fesztivál
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés