bezár
 

zene

2024. 03. 07.
Tavasszal is Nemzeti Filharmonikusok a MÜPA színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filharmonikusok különleges koncertekkel tér vissza a MÜPA Bartók Béla Hangversenytermébe március 10-én, illetve április 6-7-én 19.30-as kezdéssel – közölte a zenekar a prae.hu művészeti portállal. 

2024. március 10., Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikusok

Az 1912-ben félbehagyott, majd 1921-ben befejezett, sok impresszionista elemet tartalmazó Négy zenekari darab máig Bartók keveset játszott művei közé tartozik. Veress Sándor a Zeneakadémián Kodály és Bartók növendéke volt, később pedig népzenekutatóként Lajtha Lászlóval is kapcsolatba került. 1949-ben Svájcba emigrált, Hegedűversenyét még Magyarországon fejezte be 1939-ben, „Minneapolitana” melléknevű II. szimfóniája az 1953-as év termésének része. A világhírű svájci zeneszerző, oboaművész és karmester, Heinz Holliger (1939) tanulóéveiben a Berni Egyetemen látogatta Veress Sándor zeneszerzés-óráit – ő a magyar mester legismertebb tanítványa. A március 10-én felcsendülő bartóki és veressi harmóniákat Heinz Hollinger vezényletével egy olyan bensőséges, avagy személyes interpretációként ismerhetjünk meg, mely közvetlen történelmi és esztétikai kapcsolatban áll a két zeneszerző művészeti koncepciójával. Közreműködik Ilya Gringolts hegedűművész.

prae.hu

2024. április 6-7., Rudolph Buchbinder és a Nemzeti Filharmonikusok

Amikor egy alkalommal Friedrich Gulda, a kiváló zongorista véletlenül összefutott Rudolf Buchbinderrel egy szálloda halljában, érdeklődött, hogy hová tart éppen. „A Beethoven-ciklusom koncertjére” – hangzott a válasz. Gulda visszakérdezett, nem unja-e még Beethovent, mire Buchbinder: „Hogy őszinte legyek, a kérdés számomra teljesen érthetetlen, mert ezekben a remekművekben mindig felfedezek valami újat.” A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Buchbinder Beethoven valamennyi zongoraversenyét eljátssza, ugyanazzal a kíváncsisággal, mely immár hat évtizede jellemzi előadóművészi pályáját. „Lehet, hogy az ember túlzásba viszi és megunja az egyes ételeket. De a zongorairodalom remekműveinek eljátszásakor soha nem lehet túlzásba esni, még akkor sem, ha már több százszor előadtad őket” – írta önéletrajzában. Rudolf Buchbinder korunk legendás előadóművésze. Több mint hatvanéves pályafutása önmagáért beszél, játékában egyedülálló módon egyesül hagyomány és újítás, a művek iránti alázat és a szabadság, a hitelesség és a nyitottság. Április első hétvégéjén, 6-án Beethoven B-dúr, G-dúr és c-moll zongoraversenye hangzik el, míg 7-én a C-dúr és Esz-dúr.

Fejléckép: filharmonikusok.hu
Négyzetes kép a leadben: a Nemzeti Filharmonikusok Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés