bezár
 

film

2009. 09. 26.
Kínai filmhét az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Táncelőadások, előadások és kiállítások mellett a Kínai Filmhéten látható mozgóképek is színesítik az október 25-ig tartó Kínai Kulturális Fesztivál programjait Budapesten.

A Kínai Filmhét péntektől október 1-ig tart az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az érdeklődők 7 kínai mozgóképet tekinthetnek meg eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással - mondta el Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára pénteken az MTI-nek. Kiemelte: a magyar közönség ritkán láthat a kínai politikával, történelemmel, gazdasággal foglalkozó filmeket, ezért is várja egyebek mellett a magyar filmes szakma ezek bemutatóját.

A néma szent kövek című film egy fiatal szerzetes és a televízió kapcsolatát mutatja be, a Potala Palota a tibeti buddhizmus központi jelentőségű templomának történetét meséli el. A Tűzszerész című mozgókép egy bombatámadástól rettegő város feszült pillanatait tárja a nézők elé, A küzdelem útja egy wushu harcos élettörténetét mutatja be a 19-20. században. A Hosszú dal a mongol sztyeppéken élő emberek sorsát eleveníti fel, A kürt hangja című film a második világháborút követő polgárháborúban játszódik.

A filmhét nyitófilmje, A felhő és a víz balladája több földrészen és évtizeden átívelő szerelmi dráma, melyben egy szegény, baloldali orvostanhallgató esik szerelembe a tehetős, nagypolgári fogorvos lányával.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint a kínai kulturális fesztivál szeptember 13. és október 25. között zajlik Magyarországon a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából, s számos program szórakoztatja a látogatókat. Példaként említette a budapesti Füvészkertben rendezendő Ginkgo napokat október 6-án, 7-én és 8-án. A látogatók egyebek mellett megismerkedhetnek a gyógynövény kultúrával, Kína természeti és kulturális örökségeit láthatják fotókiállításon, valamint kínai és magyar művészek gingkóval kapcsolatos bemutatóit, előadásait, kulturális és gasztronómiai különlegességeit ismerhetik meg.

A Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttese a budapesti Madách Színházban ad műsort október 13-án és 14-én, 17-én pedig a kecskeméti Katona József Színházban. A több mint 50 éves múltra visszatekintő együttes fő célja a kisebbségi népcsoportok művészetének fejlesztése, a tehetségek felkarolása, valamint a különböző etnikumok együttműködésének támogatása. Küldetése, hogy tanítsa és gondoskodjon az ország etnikumaiból származó művészi tehetségekről - mondta Csák Ferenc.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szakmai konferenciát rendeznek, amelyen a két ország 60 éves diplomáciai kapcsolatait elemzik, a gazdasági és kulturális eredményeket, a jelen és a jövő lehetőségeit vitatják meg. A mezőgazdasági múzeumban október 12. és 25. között kortárs kínai tintafestményeket felvonultató tárlat lesz látható. A kiállítás bemutatja a tintafestészet ősi hagyományait, s a művészek merész, új technikákkal kísérletező műveit is.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés