bezár
 

film

2009. 09. 25.
MOME MOZGÓ 2009
Animácós diplomafilmek, vizsgafilmek és kiállítás az Örökmozgó moziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
MOME MOZGÓ 2009 A MOME MOZGÓ a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos hallgatóinak az elmúlt évben készített diploma- és vizsgafilmjeit mutatja be.

A program mégis nagyobb jelentőségű, mint egy szokványos művészeti kiállítás vagy vetítés, mely egyetemisták munkáiból ad ízelítőt. Az animáció szak - a MOME Animáció -, az elmúlt években a hazai animációs filmművészet egyik vezető kreatív műhelyévé vált.

A fenti állítás könnyedén igazolható néhány eredmény említésével: a hazai animációs élet legrangosabb seregszemléje, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját, a legutóbbi két alkalommal MOME-s hallgatók nyerték diplomafilmjükkel. Ducki Tomek Életvonal című filmje 2007-ben, Glaser Katalin FIN című alkotása pedig 2009-ben bizonyult a legjobbnak. Nem mellékesen mindketten elnyerték a filmkritikusok díját is, és további öt hallgató nyert valamilyen egyéb díjat a KAFF-okon. Nem csak a hazai fesztiválközegben aratnak sikereket a MOME animációs filmjei, 2006 óta minden évben rangos nemzetközi fesztiválok válogatják be az alkotásokat versenyprogramjukba, és a díjak sem maradtak el. Kiemelkedő az Életvonal szereplése, melyet 2007-ben az Európai animációs Oscar-díjként emlegetett Cartoon d’Or-ra is nomináltak. A díj fennállása, azaz a kilencvenes évek eleje óta nem volt még arra példa, hogy magyar animációs alkotás ebben a megtiszteltetésben részesüljön. 
Ducki Tomek - Életvonal
Mi a sikerek titka? A digitális mozgóképkorszak beköszöntével, a számítógépes alkalmazások elterjedésével az animációs iskolák könnyen kezelhető és hatékony eszközökhöz jutottak, melyek lényegesen megkönnyítik az animációs produkciók készítését. Mindez párosul azzal a kreatív és alkotói szabadsággal, mely mentes minden üzleti és piaci nyomástól, amelyek ránehezednek a hagyományos stúdiókra. Kiváltképpen így van ez Magyarországon, ahol a rendszerváltás óta sem alakult ki megfelelő produkciós kultúra, és az állami támogatási rendszer sem nevezhető ideálisnak, sem szerkezetét, sem nagyságrendjét tekintve. Így a hazai animációs stúdiók - amennyi éppen még megmaradt - képtelenek megfelelő energiát fordítani a tehetséggondozásra, innovációra, fejlesztésre, hiszen a fennmaradásért küzdenek. A kreatív energia az oktatás köré szerveződött alkotói felületeken jelentkezik.

Ezt a helyzetet tudatosan felvállalva kapott új lendületet az oktatómunka a MOME animáció szakán, a 2000-es évek elején. Továbbra is a szakmát gyakorló rendezők, animátorok, dramaturgok, vágók és zeneszerzők jelentek meg egy-egy kurzus témavezetőjeként, és a hallgatók már az első évben filmeket készítenek. Újkeletű szóhasználattal élve, a képzés projekt-alapú, ami azt jelenti, hogy a megfelelő oktatási tematika keretei között egymásra épülő modulokban, évről-évre összetettebb produkciókat készítenek a hallgatók, sokszor csoportosan, a stúdiókban működő csapatmunkát modellezve. A gyakorlati tudás megszerzését és az alkotói folyamatokat együttesen kezelő módszer hatékonyan vezeti be a hallgatókat az animálás, a látványtervezés és a filmkészítés különböző speciális módozataiba.
Glaser Katalin - FIN
A MOME MOZGÓ ennek a koncepciónak legutóbi eredményeit viszi a közönség elé, három részre tagolva a vetítés anyagát: 

Az első harmad a 2008/2009-es tanév vizsgafilmjeiből ad izelítőt.

Az időszak kiemelt témája volt a hang, az animáció és a zene viszonyrendszere, animált karakterek bemutatása monológokon, párbeszédeken keresztül. Láthatóak lesznek mini zenei videók, de olyan művek is, melyeknek maguk a hallgatók készítették a hanganyagát, zenéjét, illetve zörejét.

Érdekes színfoltot jelentenek majd azok a filmek, ahol eredetileg más műfajokban (talk-show-ban, hangjátékban, tévés interjúkban) elhangzott hanganyagok átültetésével dolgoztak a hallgatók. Kovásznai György egykori kísérleteinek folytatójaként, parányi társadalmi és kulturális korrajzok bontakoznak ki előttünk, nem nélkülözve az irónia és a képi humor elengedhetetlen eszközeit. 

prae.hu

A második rész a 2009-es KAFF-ra (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) készített fesztivál-szpotokat mutatja be.

A fesztivál-szpot az egész világon elterjedt speciális műfaja az animációs fesztiváloknak. Ezek a szpotok a hivatalos szignálfilm és a versenyprogram között vetített rövidfilmek, melyek a közönséget animációra „hangolják“. A körülbelül fél perces kis etűdök sokszor a fesztiválok legnépszerűbb alkotásai, mert a műfajra és magára a fesztiválra reflektálnak tömör, sokszor humoros megoldásokkal. Ebben az évben a II. és a III. éves hallgatók kapták feladatul a KAFF-szpotok készítését, és a programban az úgynevezett rendezői változatokat vetítjük. Ezek között több olyan film is szerepel, melyeket Kecskeméten nem láthattak a nézők. 
 Hermán Árpád - Büdöske
A harmadik rész, és egyben a MOME MOZGÓ fő attrakciója, a diplomafilmek bemutatója.

Színes és változatos a kép, melyet a 2009-ben végzett animációs hallgatók diplomamunkái kínálnak. Különböző kivitelezési módokkal, eltérő műfaji formákkal és egyéni témákkal találkozhatunk, nincsenek azonos programok. Az alkotók – Farkas Júlia, Lanczinger Mátyás, Molnár Tünde, Nagy Gergely, Szederkényi Bella, Tóth Balázs, Wonhaz Anna -, az animációs műfaj más és más megjelenési formáit alkalmazva, rövidfilmeket, televíziós megjelenéseket, internetes tartalmakat, bábfilmes látványterveket készítettek.  

Tóth Balázs filmje a klasszikus cartoon, a gegre épülő rajzfilmes hagyományokat folytatja, magas szintű professzionalizmussal kivitelezve a négy perces kisfilmet. Szederkényi Bella rajzfilmjében saját maga írt történetét meséli el egy lányról, aki egy nap arra ébred, hogy kézen állva kell leélnie az életét. Nagy Gergely munkája egy fiktív megrendelésre reagál, hogyan készítette volna el ő az egyik magyar zenei tévécsatorna idei könnyűzenei ikonjainak promóciós kisfilmjeit. Lanczinger Mátyás flash animációja beatboxoló macskákat jelenít meg abszurd helyzetekben, hang és a kép remek együtthatásával operálva. Farkas Julit a Grimm testvérek Széttáncolt cipellők című meséje ihlette meg, ennek alapján készítette el az izmos királylányok titkos életét bemutató groteszk rajzfilmjét. Molnár Tünde egy kortárs amerikai szerző novelláját feldolgozva készített rajzfilmet, mely egy kutya szemszögéből mutatja a világot. Wonhaz Anna diplomamunkája alapján most forgatnak bábfilmet, az ő látvány- és bábtervei a Örökmozgó mozi galériájában lesznek kiállítva, a többiek rajzainak kíséretében. 
Szabó András - Just Like
Látható, hogy mennyire sokszínű a program. Ami közös a vállalásokban, az a hiteles alkotói jelenlét, mely a filmek tervezésének és kivitelezésének minden szakaszában tettenérhető, és amire büszkék lehetnek az alkotók és az őket felkészítő szellemi közösség is.

Fülöp József, MOME Animáció 
 
MOME MOZGÓ  2009 vetítések

2009. október 8., 15. és 22. 20:30 

Kiállítás: 2009. október 8. - november 1.

Kiállításmegnyító: 2009. október 8. 18.00h

A kiállítást megnyitja Berkes Ildikó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatóhelyettese és Einspach Gábor művészettörténész.

Helyszín: Örökmozgó mozi, Bp. VII. Erzsébet krt. 39. 

 

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés