bezár
 

film

2024. 01. 26.
Új VOD platform indult az európai dokumentumfilmeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Doc Around Europe, az európai dokumentumfilm-fesztiválok hálózata Magyarországról is elérhető VOD platformot indított, ahol friss dokumentumfilmes alkotásokat kínál.

A felületen évente legalább negyven különleges új dokumentumfilm lesz elérhető, amelyeket a hálózat tagjai válogatnak saját fesztiváljaik kínálatából.

prae.hu

Az induló válogatásban szerepel a fesztiválnyertes Budapest siló című magyar dokumentumfilm is, valamint a spanyol, francia, német és a balkáni régió fiatal alkotóinak munkái. A hivatalos bemutató február 18-án a Berlinalén, a European Film Marketen lesz.

Doc Around Europe európai fesztiválhálózat új VOD (video-on-demand) platformja. A hálózat a digitális eszközök felé nyit annak érdekében, hogy az új hangokat és rendezőket támogassa, és a szélesebb közönséget is elérje.

A fesztiválhálózat tagjai - a DocsBarcelona, a DOK.fest München, a MakeDox, a FIPADOC és a Verzió - azzal a céllal hozták létre a platformot, hogy a dokumentumfilmeket a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék, és erősítsék a filmek jelenlétét a nemzetközi piacon. A platform sokszínű felhozatalt kínál, és évente negyven új filmet mutat be, amelyeket az egyes filmfesztiválok válogatnak ki a saját régiójukban készült dokumentumfilmekből. A rövidfilmek 2 euróért, az egész estés dokumentumfilmek 5 euróért streamelhetők, és 48 órán belül többször is megnézhetők.

A Doc Around Europe új platformjának célja a feltörekvő tehetségek és az új európai rendezők támogatása és népszerűsítése az európai közönség felé. Emellett az európai és nemzetközi filmszakma kurátorait, programigazgatóit, vásárlóit és forgalmazóit is megcélozza, hogy több lehetőséget biztosítson a filmeknek és alkotóiknak. A döntéshozók a VOD platformra ingyenesen regisztrálhatnak.

Az új VOD platform februári hivatalos berlini bemutatóján személyesen is lehet találkozni az egyes fesztiválok képviselőivel a Documentation Centre-ben a Café Connectben.

A magyarországi Verzió Dokumentumfilm Fesztivál kurátorai nemzetközi partnereikhez hasonlóan az elmúlt években bemutatott diák- és elsőfilmek közül válogattak.

"A Doc Around Europe hálózat Európában egyedülálló módon az első vagy második dokumentumfilmükkel bemutatkozó filmeseket szeretné támogatni szakmai előmenetelükben. Hozzáférést biztosítunk a filmjeikhez a nagyközönség és szakma számára a versenyszereplések és a most induló VOD platform által. Emellett a fejlesztés alatt álló projekteket is támogatjuk workshopok, pitchek és díjak formájában, és kapcsolatépítésre alkalmas találkozókat szervezünk nemzetközi vendégek és döntéshozók részvételével" - idézte Gyureskó Enikőt, a Verzió Filmfesztivál ügyvezetőjét a közlemény.

A streamelhető magyar filmek: Budapest siló (rendező Paczolay Zsófia); Ezt levezekelni nem lehet (Halász László); KIM (Kapronczai Erika);  Elmúlt, oszt jól van (Debre Zsuzsa); Örökség (Gyimesi Anna); Mindhalálig (Mózes Gergely).

A magyar alkotók filmjei mellett spanyol, francia, német és a balkáni régió fiatal alkotóinak legizgalmasabb munkáit is meg lehet tekinteni. Például az Afganisztán első női taxisofőrjét bemutató Oh Dear Sara is elérhető lesz, de ellátogathatunk Katalónia északkeleti csücskébe (The Wind that Moves Us), a Száva folyó vidékére (Sava), vagy betekinthetünk egy lisszaboni ortodox parókia életébe (May the Earth Become the Sky).

A Doc Around Europe öt európai dokumentumfilm-fesztivált köt össze a kontinensen. A Verzió 2023 januárja óta dolgozik együtt a másik négy filmfesztivállal a fiatal dokumentumfilmesek támogatását célzó programokon. A hálózat célja, hogy elősegítse az egyes fesztiválok által képviselt régiókból származó feltörekvő dokumentumfilmes tehetségek fesztiválok közti utazását, tapasztalatszerzését, szakmai előmenetelét, valamint alkotásaik és még készülőben lévő projektjeik széleskörű nemzetközi bemutatkozását.

A Doc Around Europe hálózatot a Kreatív Európa Media programja támogatja.

 

Fotó: Verzió Film Fesztivál hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés