bezár
 

színház

2009. 09. 24.
A Kaukázusi krétakörrel nyílik a felújított Jászai Mari Színház Tatabányán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bertolt Brecht Kaukázusi krétakör című darabjának bemutatójával nyílik meg pénteken Tatabányán a felújított Jászai Mari Színház, Népház.

Szkéné színház

Az előadás előtt az intézmény egykori igazgatói és jelenlegi vezetője, Harsányi Sulyom László köszönti a nézőket, majd Szabó István Kossuth díjas filmrendező, Tatabánya díszpolgára mond ünnepi beszédet. Szabó István a színházépület melletti utcában gyerekeskedett, nagyapja a Magyar Általános Kőszén Részvénytársulat orvosa volt.

A Jászai Mari Színház, Népházat 1917-ben építtette a Magyar Általános Kőszén Részvénytársulat. A Népházban a színházi élet a Bányász Színpaddal kezdődött 1964-ben. 1989-ben megalakították a megyei Játékszínt, amely 1991-től Népház-Játékszín néven kőszínházként működött. A színház 1994-ben vette fel a megyében született színésznő, Jászai Mari nevét. Fennállása óta előadásainak száma meghaladja a háromezret.

Az épület felújítása során megmaradt az 1917-ben készült homlokzat, azonban a nézőtér teljesen megújult, korszerű hang-, fény- és fűtéstechnikát építettek be, a kamaraterem áthelyezésével párhuzamos színházi előadások, rendezvények is lebonyolíthatók és bővítették a szomszédos városi könyvtár területét is. A 3,8 milliárd forintos rekonstrukció költségeinek 60 százalékát az önkormányzat, a többit állami támogatás fedezte.

Az elmúlt húsz évben közel 1100 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán és csaknem 130 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a tatabányai nézők. A bemutatott szerzők majdnem fele kortárs, közülük Tasnádi István és Kárpáti Péter házi szerzőnek számít. Kárpáti Péternek - aki dramaturgként dolgozik a színházban és Novák Eszter főrendező állandó alkotótársa - öt ősbemutatóját tartották az épületben.

A megnyitón Bertolt Brecht Kaukázusi krétakör című darabját láthatja a közönség. A Novák Eszter által rendezett darabnak csak a címében szerepel Kaukázus, valójában a Zűrzavarban játszódik, ahol minden megtörténhet. A történet központja egy kisbaba, a lefejezett kormányzó fia, akit a polgárháború zűrzavarában ott felejtenek a földön és Gruse (Tóth Ildikó) magához veszi, felneveli. A történelem fordultával a kormányzóné (Kiss Diána Magdolna) visszatér és visszaköveteli a gyereket. A részeges bíró (Széles László) úgy él vissza hatalmával, mint azelőtt soha. Egy kör közepébe állítja a gyereket, mondván, aki ki tudja húzni, az az anyja, de végül igazságosan ítél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés