bezár
 

színház

2023. 12. 14.
Erdődi Katalin lesz a Trafó igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság javaslata alapján Erdődi Katalint választotta meg a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatói posztjára.

Erdődi Katalin 2025. január 1-jén veszi át Barda Beátától az intézmény vezetését, és 2029. december 31-éig áll majd az élén. Az október 17-én kiírt pályázatra Erdődi Katalin mellett Boross Martin, a Stereo Akt művészeti vezetője jelentkezett.

Szkéné színház

Erdődi Katalin csaknem húsz év szakmai tapasztalattal rendelkező független kurátor, dramaturg és szakíró, Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt aktív, jelenleg a prágai Matter of Art kortárs művészeti biennálé 2024. évi kiadásának társkurátora. Erdődi Katalin pályázatában a Trafó új művészeti vezetőjeként Böröcz Judit kreatív producert, kutatót, előadóművészeti és multidiszciplináris alkotót jelölte meg.

A közleményben Erdődi Katalint idézik, aki kiemelte, hogy a Trafó egyedülálló és rendkívül értékes munkát végző művészeti intézmény, intézményvezetőként arra törekszik majd, hogy a Trafó a jövőben is a szabad és kritikus gondolkodás, valamint a kísérletező művészeti munka meghatározó színtere legyen.

Erdődi Katalin hangsúlyozta azt is, hogy erősíteni szeretné a hazai és nemzetközi alkotók, valamint a Trafó profiljához tartozó művészeti területek (előadóművészet, képzőművészet, zene) közötti párbeszédet. Hozzátette, hogy a Trafó nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is progresszív, a kortárs művészetek terén iránymutató intézménnyé válhat egy sokkal transzdiszciplinárisabb működéssel.

Mint felidézik, Erdődi Katalin korábban dolgozott a brut Wien és a graz-i steirischer herbst fesztivál kurátoraként, valamint a bécsi Imagetanz kortárstánc és performansz fesztivál művészeti vezetőjeként, 2019 és 2020 között pedig Bécsben a független előadóművészeti terület önkormányzati finanszírozásáról, projektalapú és működési támogatásáról döntő szakmai kuratórium tagjaként tevékenykedett.

A Trafó közleményében kiemeli, hogy Erdődi emellett fontos hazai kezdeményezések társalapítója, mint a helyszínspecifikus és köztéri művészeteket bemutató PLACCC Fesztivál, a kortárstáncot városi terekben népszerűsítő Body Moving, valamint a városi méhészetet és a részvételi művészetet összekapcsoló Közösségi Méz. 2020-ban társadalmilag elkötelezett, inkluzív kurátori munkájáért a közép-kelet- és dél-kelet-európai kurátorok és kulturális szakemberek eredményeit méltató Igor Zabel-díjban részesült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés