bezár
 

színház

2009. 09. 23.
Először szólalnak meg kurd nyelven egy török színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Régi tabut tör meg egy török színház, amikor egy darabjában kurd nyelvű párbeszéd hangzik el, holott török színpadon sokáig tilos volt megszólalni ezen a nyelven.

Orhan Asena török szerző Éljen a halál című darabja az ország főleg kurd többségű délkeleti részén játszódik, s a vérbosszú, valamint a "becsületbeli bűnügyek" évszázados hagyományával foglalkozik - számolt be a török hírügynökség.

Tamer Levent, a dráma rendezője elmondta: a kurd dialógusokat azért építették be a darabba, mert ezt a cselekmény helyszíne indokolja. A színművet október 1-jén mutatják be a "kurdok fővárosának" nevezett Diyarbakirban.

A színházi esemény jól illik azoknak a kezdeményezéseknek a sorába, amellyel a török kormány megpróbál több demokratikus jogot biztosítani a kurdoknak. A kormány ezzel kapcsolatos programját októberben terjeszti a parlament elé. A kurdokhoz fűződő viszony javítása nem utolsó sorban azért fontos a kabinetnek, mivel ez is előfeltétele a tervezett európai uniós csatlakozásnak.

Törökországban az elmúlt évtizedben törölték el a kurd nyelv használatára vonatkozó tiltásokat, idén pedig beindult az első kurd nyelvű programokat sugárzó tevevíziós csatorna.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés