bezár
 

film

2023. 11. 27.
Az Öngyilkos szüzek a CindeKorda vetítésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jeffrey Eugenides nagy sikerű első regényének adaptációja, az Öngyilkos szüzek a tinédzserkori vágyakozás és unalom kimondhatatlan melankóliáját idézi.

A CineKorda vetítéssorozata december első napján Sofia Coppola debütáló filmjével tér vissza a Corvin Moziba, hogy elhozza a rendező „girly pop” esztétikájának alapművét. A Bajos csajok arthouse előtanulmánya, a 2000-es évek függetlenfilmes forradalmának egyik nyitódarabja 4K-ban mindössze egyetlen alkalommal lesz látható Budapesten.

prae.hu

Az Öngyilkos szüzek öt nővér öngyilkosságának történetét meséli el. Coppola a mélyen vallásos szülők rideg nevelésének fojtogató légkörében bekövetkezett tragédiát egy csapat helyi fiú kollektív emlékezetén keresztül meséli el. Az 1970-es évek külvárosi környezetét Ed Lachman éteri operatőri munkájával és Air atmoszférikus zenéjével, valamint Kirsten Dunst felejthetetlen alakításával megidéző film helyet biztosított rendezőjének az amerikai független filmművészet legmagasabb polcán, a Lisbon lányok története pedig megkerülhetetlen szimbólumává vált a 2000-es évek női felnőtté válásának.

Coppola az Öngyilkos szüzekkel (1999) debütált nagyjátékfilmes rendezőként. Ez volt az első közös munkája Kirsten Dunst színésznővel. Coppola megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat az Elveszett jelentés (2003) című filméjéért, és ő lett a harmadik nő, akit a legjobb rendezői Oscar-díjra jelöltek. 2006 óta olyan alkotásokkal hívta fel magára a figyelmet, mint a Marie Antoinette (2006), a Made in Hollywood (2010), a Lopom a sztárom (2013), a Csábítás (2017), a Felkeverve (2020) vagy az idei fesztiválszezon egyik legjobban várt filmje, a Priscilla (2023) című életrajzi dráma.

2023 őszétől a Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi összefog, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik.

A CineKorda vetítésein egyrészt kortárs, az elmúlt egy-két évben bemutatott filmek magyarországi premierjével, másrészt felújított klasszikusokkal, személyes kedvencekkel találkozhat a néző, utóbbiak esetében olyan alkotóktól, akik a mai napig irányadónak számítanak a nemzetközi filmes diskurzusban.

A CineKorda célja olyan találkozási lehetőség megteremtése, amelyen a lámpák felkapcsolódásával nem ér véget a moziélmény, a közönség formálja a közösséget és különleges mozgóképes tapasztalatokkal gazdagodhat a néző.

További információk és jegyek ide kattintva érhetőek el.

Forrás: CineKorda, Cinema Niche 

Öngyilkos szüzek (The Virgin Suicides) – amerikai játékfilm, 1999, 97 perc, angol nyelven, magyar felirattal. Rendező: Sofia Coppola. Író: Sofia Coppola. Szereplők: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods, Kathleen Turner, Michael Paré, Scott Glenn, Danny DeVito, A.J. Cook, Hanna Hall, Leslie Hayman, Chelse Swain. Producerek: Francis Ford Coppola, Fred Roos, Dan Halsted, Chris Hanley, Julie Costanzo, Gary Marcus. Fényképezte: Edward Lachman. Vágó: Melissa Kent, James Lyons.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés