bezár
 

film

2023. 11. 24.
Randidrogok, Ceausescu-diktatúra, Bartók Béla
Két dokumentumfilm és egy fikciós tévéfilm elkészülését támogatja az NFI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Randidrogos támadásokról, valamint a Ceausescu-diktatúráról készülő dokumentumfilm és Bartók Béla emigrációban töltött éveit bemutató fikciós tévéfilm nyert támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós és streaming pályázatán.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A Televíziós Döntőbizottság Meggyes Krisztina, Csibi László és Surányi András rendezésében készülő alkotásoknak ítélt meg gyártási támogatást - tájékoztatta az NFI csütörtökön az MTI-t. Mint írták, az NFI elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

prae.hu

A közlemény szerint Meggyes Krisztina dokumentumfilmje: A Hiányzó 10 óra egy partiban droggal elkábított fiatal lány igaz történetét dolgozza fel. A címben szereplő 10 óra arra az időre utal, amelyet az áldozat az italába csempészett drog, közismert nevén a gina hatása alatt magatehetetlenül töltött, kiszolgáltatva támadóinak. Az alkotás a Filmintézet 40 millió forintos támogatásával készül, producere Szakonyi Noémi Veronika.

A Szocializmus hátsó bejárata című alkotás rendezője ismét a Ceausescu-diktatúra működésére világít rá Szabadság a hegyen címmel készülő dokumentumfilmjében. Csibi László új alkotása ezúttal a nyolcvanas évekbe kalauzol, amikor az állam hatalmi szervei minden külföldről érkező információt ellenőrzésük alá vontak, így a nagy nemzetközi sportesemények is lekerültek az ország egyetlen televízióadójának képernyőjéről. A Románia országhatáraitól távol eső Belső-Erdélyben ezért az érdeklődők a szomszédos magyar, jugoszláv és bolgár közvetítések vételére alkalmas, improvizált antennák segítségével vonultak a környező dombokra meccset nézni. A "hegyimeccs-nézések" korszakát személyes élményeken és visszaemlékezéseken keresztül felidéző alkotás gyártását 9,275 millió forinttal támogatja a Filmintézet, producere Péterffy András.

Két idősíkon játszódik a Testamentum címmel készülő fikciós tévéfilm, amelyben egy művész egy elfalazott helyiséget talál New York-i lakásában, ahol egy régi naplóra bukkan. Az évtizedekkel korábban írt bejegyzésekből megismeri a honvágytól szenvedő Bartók Béla életét, Amerikába érkezését követően. A Bartók emigrációban töltött éveinek traumájára rávilágító alkotást Surányi András rendezi a Filmintézet 300 millió forintos támogatásával, producere Nagy Endre és Barathy Boglárka - áll a közleményben.

Kép forrása: Nemzeti Filmintézet honlapja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés