bezár
 

film

2023. 11. 23.
Mozitörténeti könyv Budapest mozikultúrájáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Váltójel – Budapest mozikultúrája a rendszerváltás idején című kötetet november 15-én, szerdán mutatták be a Corvin moziban.

Budapest 150. születésnapjára hiánypótló mozitörténeti könyv megjelenésével készült a Városháza kiadó és a Budapest Film.

prae.hu

Az ünnepi alkalomra megjelenő kötet a rendszerváltást megelőző néhány év és a következő két évtized budapesti mozitörténetével foglalkozik. Kezdőpontját a rendszerváltás körül berobbanó mozis átalakulás, végét pedig a mozizást világszinten befolyásoló digitális váltás jelöli ki. A korszakhatárok politikai, finanszírozási és technológiai változásokhoz egyaránt köthetők. A kötet elsősorban az ezekből fakadó társadalmi és kulturális vonatkozásokat járja körül. A kötet tanulmányai többek között bemutatják a budapesti mozik kulturális pozíciójának megváltozását a rendszerváltás idején: alternatív kulturális terekként és független filmfesztiválok helyszíneiként nyertek új jelentőséget, miközben a filmipar digitális forradalma gyökeresen megváltoztatta a főváros életében betöltött szerepüket.

A kötet bemutatója a Budapest 150 ünnepi programsorozat részeként valósult meg, és egyidejűleg a Budapest születése című animációs rövidfilm premierje is volt.

A könyv elérhető a Városháza Kiadó kínálatában, illetve hamarosan a boltokban is.

Forrás: Városháza Kiadó, Budapest Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés