bezár
 

zene

2023. 11. 13.
Kétnapos csellóünnepet rendez a Concerto Budapest a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többek közt kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek hangzanak el a Concerto Csellóünnep keretében, amelyet Concerto Budapest rendez november 25-én és 26-án a Zeneakadémián.

A Concerto Csellóünnepen egy olyan csodálatos hangszer kerül a középpontba, amelynek irodalma rendkívül gazdag szóló- és kamarazenében is - hangsúlyozta Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója a program hétfői sajtótájékoztatóján.

prae.hu

A zeneigazgató szerint a cselló az egyik legtitokzatosabb, legemberibb hangszer, harmóniát és biztonságot nyújt a többi zenésznek, "mindenkire figyelő társ a zenében".

Keller András nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Nemzeti Filmharmonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar vállalta az együttműködést a Concerto Csellóünnepen, amelyen "Magyarország csellistáinak krémje lép fel".

A zenekar tematikus koncertsorozatai között kapott helyet a Csellóünnep, amelyen kilenc koncert várja a közönséget - hangsúlyozta Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója, kiemelve, hogy a tematikus sorozatok reményei szerint értékesebbé, izgalmasabbá teszik a magyar klasszikus zenei életet.

Keller András hegedűsként és karmesterként is közreműködik a fesztiválon: november 25-én hegedűsként játszik Schubert C-dúr vonósötösében. Aznap este karmesterként dirigálja Dvorak h-moll csellóversenyét, Schumann csellóversenyét és Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára variációját, amelyen Fenyő László, Somodari Péter, Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész is fellép.

November 26-án Csajkovszkij d-moll Vonósszextettjét játsszák a Keller Quartettel, brácsán közreműködik Homoki Gábor, Varga Tamás csellón. Az esemény zárókoncertjén hegedűsként Beethoven D-dúr ("Szellem") zongoratrióját szólaltatja meg Bogányi Tibor csellóművész és Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével. Kokas Dóra csellóművész és Maxim Riszanov brácsaművész Arvo Pärt Missa Brevis és Schönberg Megdicsőült éj koncertjén a Keller Quartettel lépnek fel.

Várdai István csellóművész a szeptember 25-én kezdődő fesztivál nyitókoncertjén Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenyével lép színpadra, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével. A csellóművész Haydn csellóversenyeit a klasszikus repertoár alapköveinek nevezte.

Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett csellóművész a november 25-én délután Bach 2. (d-moll) csellószvitjét is előadja a Concerto Csellóünnepen.

Somodari Péter karmesterként is szerepel a fesztiválon. A Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenyét dirigálja. Mint mondta, a fesztivál fellépői között tanárai, barátai és kollegái szerepelnek. Kiemelte: büszke a gyökereire és a tudására, amit Magyarországon szerzett meg.

Kokas Dóra csellóművész férjével Maxim Riszanov ukrán brácsaművésszel és karmesterrel ad koncertet, előadásukban Elgar e-moll csellóversenye csendül fel. Kokas Dóra elmondta, hogy Elgar 1919-ben írt műve a korában nem volt népszerű és az 1960-as években Jacqueline du Pré angol csellóművész fedezte fel újra és tette híressé. Az angol csellóművész legtöbbször férjével, argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmesterrel, Daniel Barenboimmal együtt játszotta.

Maxim Riszanov karmesterként is közreműködik a fesztiválon: a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli Dohnányi Konzertstück gordonkára és zenekarra című művét adják elő, a koncerten csellistaként Devich Gergely lép fel. Riszanov dirigálja Penderecki hármas csellóversenyét, amelynek szólistái Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Varga Tamás lesznek, közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok.

Fenyő László gordonkaművész Schubert és Csajkovszkij művei mellett Baráti Kristóf vezényletével Richard Strauss Don Quixote című művét adja elő Szűcs Máté brácsaművész közreműködésével.

A fesztiválon karmesterként fellépő Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész elmondta, édesapja, a 2014-ben elhunyt Baráti András is csellista volt, ezért is rajong a csellóért és csellóirodalomért.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés