bezár
 

film

2009. 09. 22.
Általános vitára alkalmas az MTV 2007-es beszámolója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány 2007-es beszámolóját keddi ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

Tíz szocialista és szabaddemokrata támogató vokssal öt ellenzéki nem szavazat állt szemben; az ellenzéki tagok a beszámoló tartalma mellett azt kifogásolták, hogy most kerül a bizottság elé az anyag.

Tellér Gyula (Fidesz) szerint elismerésre méltó a beszámoló "nagyfokú őszintesége", valamint, hogy az MTV bevételeihez szabta kiadásait, ám, mint mondta, a Nap-kelte továbbra sem kiegyensúlyozott, de megoldatlan a "székházprobléma" is. Ez utóbbi kapcsán arról beszélt: a szerződések nyilvánosságra hozatala ügyében "valami történt", de a "teljes igazság", benne a fizetett díjakkal és a bérbeadó cég tulajdonosi szerkezetével, nem került napvilágra. Kifogásolta azt is, hogy a 2007-re előirányzott kétszáz fős létszámcsökkentés helyett körülbelül ugyanekkora növekedés jelentkezett, a túlfoglalkoztatás és a székházbérlet jelentette pluszköltségeket pedig "a műsor színvonalának terhére" fizették. Tellér Gyula közlése szerint a tárgyalt időszakban a tervezettnek alig harmada volt belső gyártású műsor, ellenben kétszer annyi volt az ismétlések aránya.

A reggeli műsor kiegyensúlyozatlansága kapcsán Jánosi György (MSZP) arról beszélt: nagyon nehéz belső véleménypluralizmust kialakítani, ha az egyik politikai oldal nem megy be a stúdióba. A politikus számos szerződés nyilvánosságra hozatala miatt - szemben az előző évivel - általános vitára és elfogadásra alkalmasnak nevezte a közalapítvány 2007-es beszámolóját. Szerinte "nagyjából jó irányba indult el az MTV", amikor kijelölte saját helyét a hazai médiapalettán, a hír- és háttérműsorok, a nemzeti kultúrával foglalkozó és a sportprogramok felé tolva el a hangsúlyt; ugyanakkor - jegyezte meg - 2007 volt az az év, amikor mindkét csatornáján több ismétlést adott a nagyobbik köztelevízió. "Valóban úgy tűnik, nincs elég pénz, hogy színvonalas, mennyiségében is megfelelő közszolgálati műsort sugározzon a Magyar Televízió" - jelentette ki, megjegyezve: a "hihetetlenül túlsúlyos" szervezet a reklámbevételek kétszeresét fordítja bérkifizetésekre, s eközben információja szerint 35 ember az MTV-nél többet kap havi egymillió forintnál.

Lukács Tamás (KDNP) azt hangsúlyozta: épp azért nem járnak be pártja és a Fidesz politikusai a Nap-keltéve, mert ott aránytalanul kevés teret kaptak. A produkció kapcsán megjegyezte: Európában szokatlan, hogy a legnézettebb időpontban jelentkező köztévés műsor külső gyártásban készüljön.

Pető Iván (SZDSZ) bizottsági elnök szerint ha ez abszurd is, de "önmagában is ünneplést érdemlő tény", hogy bevételeihez szabta a kiadásokat a tárgyalt időszakban az MTV. Czeglédi László kuratóriumi elnök a bizottsági ülésen kijelentette, "én büszke vagyok erre a székházra, büszke vagyok, hogy elkészült". A bérleti díj kapcsán pedig arról beszélt: az ingatlanpiacon bevett, hogy euróban kötnek szerződést, a fizetett díj amúgy is olcsóbb az átlagnál. A bérbeadó társasággal kapcsolatos felvetések kapcsán megjegyezte, az a szerződéskötés idején nem volt offshore cég. Ha megvalósul a költségvetés tervezetében szereplő juttatás-csökkentés, "be fog dőlni a Magyar Televízió; 30-40 százalékos elvonással nem lehet dolgozni" - fogalmazott a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke. 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés