bezár
 

film

2023. 11. 02.
Úgyis az lesz, ami már megvan előre
Avagy alakíthatjuk-e saját sorsunk?
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Herner Ferike faterja című  film a Ferencvárosi Pinceszínház előadása  nyomán, Háy János, a népszerű magyar író színműve alapján keresi a választ az emberi sors alakulásával kapcsolatos kérdésekre. A film Kovács Gábor Attila rendezésében Börcsök Enikő, a színházi előadás rendezőjének emlékére készült.

A Herner Ferike faterja Háy János színművéből a Pinceszínház, a Film Background és a Riot Pictures közös produkciójában készült film Kaszás Gergő, Borbiczki Ferenc és Lázár Balázs főszereplésével.

prae.hu

A Börcsök Enikő emléke előtt tisztelgő film a Your Way International Film Festivalon nagy sikert aratott. Kovács Gábor Attila debütáló rendezőként a vágói munkájáért kapott elismerést. Emellett Kaszás Gergő mint legjobb színész, Juhász Réka pedig mint legjobb mellékszereplő színésznő emelkedett ki a fesztiválon. A fesztivál nyertes darabjait 2024 januárjában Vallettában, Máltán mutatják be.

A torontói Alternative Film Festival keretében a filmet legjobb vígjáték díjára, Csíkszentmihályi Ajnácska operatőrt pedig a legjobb operatőri munka díjára jelölték, illetve elhozta a kaliforniai IndieFEST Film Awards legjobb nagyjátékfilmnek járó „Award of excellence” díját és a Brno Film Festival legjobb függetlenfilmnek járó díját is.

A Herner Ferike faterját több helyszínen is láthatja majd az érdeklődő közönség, filmklubos vetítéseket szerveznek Budapesten november 19-én a TELEP-en, december 7-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Egyesületben, valamint Dunaújvárosban december 5-én a Kortárs Művészeti Intézetben. Az időpontokról tájékozódni ide kattintva lehet.

A történet egy kis falu három közmunkásának mindennapjait meséli el, akik évről évre ugyanúgy élnek, ugyanarról beszélgetnek. Egy nap falujuk régi lakosát látják meg a TV képernyőjén, ami régi emlékeket idéz fel bennük. A történet annak a kérdésnek a felvetésével válik igazán izgalmassá, amely valószínűleg már mindenkiben felmerült élete során: Vajon mi vagyunk-e sorsunk formálói, vagy minden elrendeltett számunkra? A generációk összefonódása szintén fontos kérdésfelvetés a filmben, melyet két idősíkon próbál 71 perc alatt megfejteni.


A film trailere

A Herner Ferike faterja, 71 perc. Szereplők: Kaszás Gergő, Borbiczki Ferenc, Lázár Balázs, Juhász Réka, Buza Tímea, Molnár Csaba, Jánosi Ferenc, Tallián Mariann, Majoros Levente, Klemanovits Milán. Rendező, forgatókönyvíró: Kovács Gábor Attila. Producer: Noveczky Tamás, Fülöp Péter, Pálmai Zoltán. Executive producer: Sztarenki Pál. Fényképezte: Csíkszentmihályi Ajnácska. Látványtervező: Lukács Mihály, Lukács Máté. Vágó: Kovács Gábor Attila. Zeneszerző: Hibsch Sándor. Hangutómunka: Puszta Márk. Külön köszönet: Soós Péter.

Forrás: a produkció
Képek: A Herner Ferike faterja Facebook-oldal

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés