bezár
 

zene

2009. 09. 21.
Évadnyitó társulati gyűlés az Operettszínházban
2009. szeptember 17.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két operett- és egy musical-bemutató fémjelzi a Budapesti Operettszínház 2009/2010-es évadját, mely hivatalosan 2009. szeptember 18-án Kálmán Imre A Bajadér című mágikus kult-operettjének KERO®-rendezte előadásával kezdődik.

prae.hu

Érdekességekben, különlegességekben nem lesz hiány, pedig a mintegy 300 közalkalmazottal dolgozó Budapesti Operettszínház a megszorítások miatt komoly likviditási problémák előtt állt a nyár elején.

Segített ezen a Szép nyári nap című, új magyar darabnak minősíthető Neoton-musical, melyet a teátrum sajátos konstrukcióban, egy magáncéggel, a Pentatonnal koprodukcióban mutatott be júliusban, Somogyi Szilárd rendezésében. Az előadás hatalmas közönségsikert aratott, így természetesen repertoáron marad.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a közelmúlt sajtócikkeire is reagálva elemezte a főváros színházaknak szánt - a napokban eldőlt -, a 2009-es naptári évre vonatkozó plusz 550 millió forint elosztását. Rámutatott, hogy ez az összeg a megszorítások ellensúlyozására és esetleges plusz-támogatásokra volt elegendő.

A keretből a Budapesti Operettszínház – ahogy több cikk utalt rá – ugyan pénzben a legtöbb támogatást, 69,5 millió forintot, de 2008-as költségvetéséhez százalékban messze a legkevesebb emelést, 0,7 százalékot kapott – forintban ez 7,5 millió forintot jelent.

Érdekességként a direktor megemlítette, hogy 2008-as költségvetéséhez képest ebben az évben a Centrál Színház büdzséje 36, a Trafóé 22, a Madáché 5,3 százalékkal, míg a Vígszínház költségvetés csak 2,46 százalékkal emelkedett. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy Budapest kevésbé kívánja támogatni a jövőben nagy népszínházait…

Összefoglalva megjegyezte, hogy a különböző kapacitású és nagyságú intézmények támogatásának összehasonlítása nem lehetséges, ahogy a szintén fővárosi fenntartású Állat- és Növénykertben sem vetik össze egy elefánt étkeztetését kilogrammban egy papagájéval.

Kerényi Mikós Gábor a színházi támogatások rendszerét elemezve külön kiemelte, hogy bár a színházi törvény a klasszikus operett-műfaj kiemelt támogatását írja elő, ez az idei évi szorzóban, mely csak 1,2, igen kevéssé tükröződik.

A klasszikus operett-játszáshoz operai-jellegű felépítés szükséges, az operett kis-operát jelent, s mint ilyen a prózához – 1 pontos szorzó – és az operához – 3 pontos szorzó – képest a 2 pontos szorzót kellene megkapnia. Remélhetőleg ezt problémát a kultúráért felelős döntéshozók is átlátják. Ennek a szorzónak a hiánya veszélyezteti a nemzeti műfajnak is tekinthető magyar operett-játszás létét.

Az elmúlt évadban egyébként a Budapesti Operettszínház 546 előadást tartott, közel 400 ezer néző előtt. Ebből Budapesten összesen 517, 191 operett-, 22 gyerek-, 89 ifjúsági- és 208 musical-előadást, valamint 7 pódiumbeszélgetést tekinthettek meg a nézők, 16 alkalommal léptek fel a művészeik külföldön – Bukarestben, Izraelben, Münchenben, Prágában –, Magyarországon pedig 13-szor, Siófoktól Kecskemétig, Pécstől Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Miskolcon át Szegedig. A látogatottsági átlag 93 százalékos volt.

A 2009-2010-es évadban is hasonlóak a tervezett előadásszámok. Külföldön, a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban novemberben kerül színre koprodukcióban, KERO® rendezésében A Csárdáskirálynő, helyi művészekkel. A társulat tagjai pedig turnéznak majd Olaszországban A víg özveggyel, Romániában a Dr. Bőregérrel, operett gálákkal pedig Németországban, de fellépnek Szentpéterváron, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is.

Érdekesség lesz még egyébként a szezonban a Rómeó és Júlia október 21-22-ei előadása a Nagymező utcában: a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében a bukaresti Ion Dacian és a Budapesti Operettszínház sztárjai közösen lépnek fel.

A szezon nagy operett-bemutatójára 2010 áprilisában kerül sor a Budapesti Operettszínházban, méghozzá a Szentpétervári Zenés Színházzal koprodukcióban. A Néva partján hatalmas sikert aratott már Szinetár Miklós rendezésében Leo Fall pikáns, politikával és erotikával átszőtt operettje, a Madame Pompadour, melynek címszerepében a Nagymező utcában Kalocsai Zsuzsa és Fischl Mónika tűnik majd fel, mellettük Oszvald Marika, Kékkovács Mara, Vadász Zsolt, Vadász Dániel, Csere László, Faragó András, Peller Károly, valamint vendégként Huszti Péter látható.

A musical-bemutató által 2010 márciusában egy irodalmi és filmes legenda kel új életre. Daphne du Maurier hatalmas sikerű regényéből Alfred Hitchcock készített Oscar-díjas mozit, most pedig musicalként Rebecca – a Manderley-ház asszonya címmel él tovább a mű, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen mutat be a teátrum Béres Attila rendezésében.

Lévay Szilveszter szabadkai születésű zeneszerzőnk darabjának főszerepében tér vissza a színpadra Szinetár Dóra, aki Vágó Zsuzsival felváltva játssza a szerepet. Partnerük Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter, miközben látható még a produkcióban Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Náray Erika, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, valamint Janza Kata, Polyák Lilla, Nádasi Veronika és Füredi Nikolett.

Szemben, a Thália Színházban A doktor úr című operett kerül színre 2010 január 15-én. Molnár Ferenc művét Böhm György illesztette össze Zerkovitz Béla slágereivel. Látható a produkcióban Bajor Imre és Szombathy Gyula, Kalocsai Zsuzsa, Földes Tamás, Kékkovács Mara, Peller Károly, valamint az örökifjú Lehoczky Zsuzsa. Rendező: Korcsmáros György.

Az évadban még sor kerül a PBS vizsgaelőadására, a Dorian Grayre, az Operett Akadémia vizsgájára, mely a Bál a Savoyban lesz, sőt, meglepetésként nagyszínpadunkon gyerekelőadásokat tartanak Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla közreműködésével.

Az évadnyitó társulati ülésen a vezetőség külön köszöntötte az elmúlt évadban, illetve a nyár folyamán elismerésben részesült művészeket.

Lőcsei Jenő balettigazgató a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának tagja lett, s ezáltal az Örökös Tag cím viselésére jogosult; a hivatalos balatoni szezonnyitó ünnepségen Siófokon Kovács Zsuzsa színművész vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet; a 2009. augusztus 20-i állami elismerések alkalmával Zentai Anna művésznő, színházunk örökös tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét kapta; míg Rogács László, a Musical Együttes vezetője, ugyancsak augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült; a Magyar Állami Operaházban az Operettszínház primadonnája, Kalocsai Zsuzsa pedig az Osváth Júlia-emlékdíjat vehette át.

Az évad tehát a társulati üléssel elkezdődött a Budapesti Operettszínházban, míg a közönség számára szeptember 18-19-én a már hagyományos Broadway Fesztivállal indul: kétnapos szabadtéri ünnepségünkön számtalan meglepetéssel, különlegességgel várják a nézőket!
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés