bezár
 

zene

2009. 09. 22.
Több százezren Juanes havannai békekoncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több százezren - egyes források szerint több mint félmillióan - vettek részt vasárnap Juanes kolumbiai énekes-dalszerző békekoncertjén a havannai Forradalom terén.

prae.hu

A latin rock egyik legnépszerűbb alakja, Juanes (Juan Esteban Aristizábal - egyik ismert dala a La Camisa Negra) 14 másik művésszel együtt Béke határok nélkül címmel hirdette meg csaknem négyórás koncertjét, amelyet - közép-európai idő szerint vasárnap este - Olga Tanón Puerto Ricó-i énekes fellépése nyitott meg.

A szervezők előzetesen csaknem félmillió embert vártak az ingyenes koncertre a José Martí nevét viselő Forradalom térre, ahol sokan már órákkal a - helyi idő szerint délután két órás - kezdés előtt elfoglalták helyüket a harminc fokos hőség ellenére. A béke világnapja alkalmából Juanes kérésének megfelelően a kubaiak szinte kivétel nélkül fehérbe - a béke színébe - öltözve jöttek el a rendezvényre.

A kolumbiai énekes az Egyesült Államokban élő kubai emigránsoktól éles bírálatokat, mi több életveszélyes fenyegetéseket is kapott havannai fellépése miatt. Ugyanakkor a megakoncert felszereléseinek egy jelentős része Washington külön engedélyével Miamiből érkezett.
Barack Obama amerikai elnök vasárnapi tv-interjúiban is kitért Juanes koncertjére, azt hangoztatva: megítélése szerint nem arról van szó, hogy bírja-e Washington áldását vagy sem a havannai fellépésre, hiszen az amerikai kormány nem koncertszervező iroda. Juanes nagy zenész és nagy koncertet ad - fűzte hozzá az amerikai elnök, aki szerint nincs szó washingtoni "áldásról", de arról sem, hogy a havannai koncert kárt okozna a kétoldalú viszonynak.

Juanes viszont szeretné megismételni a havannai koncertet, változatlan résztvevőkkel - ugyanazzal a 14 művésszel - Miamiben. A Juventud Rebelde című kubai lapban szombaton megjelent interjújában a kolumbiai énekes és zeneszerző tervei kapcsán mexikói és kolumbiai fellépéseket említett, majd a kubai emigránsok részéről az őt ért bírálatokra reagálva vetette fel a miami koncert ötletét, amely szerinte elősegítené egymás megértését, és idővel a megbékélést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés