bezár
 

színház

2023. 10. 14.
Fekete István regénye ihlette táncszínjáték a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fekete István A koppányi aga testamentuma című regénye ihlette Végvárak, vitézek című táncszínjáték ősbemutatóját láthatja a közönség szombaton a Müpa Fesztivál Színházban. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában a történelem és a mai kor egy "színház a színházban" előadásban elevenedik meg.

A táncosok felváltva kalandoznak a régmúlt és a jelen világában, látványos, virtuóz táncokat, színes színpadképeket láthat a közönség.

Szkéné színház

A produkciót, amelyet Zsuráfszky Zoltán és alkotótársa, Zs. Vincze Zsuzsa koreografált és rendezett, vasárnap, majd november 5-én és 6-án is műsorra tűzik.

A történet szerint egy vidéki nagyváros színházában A koppányi aga testamentuma című regény ihlette táncjáték előadására készülnek a szereplők. A romantikus regény nyomán írt darab visszarepíti a nézőket a 16. századba, bepillantást enged a magyar végvárak életébe, valamint egy mai táncelőadás színfalak mögötti, rejtett világába.

A párhuzamos történetek erkölcsi alapigazságokra mutatnak rá: az egymás iránti megbecsülés fontosságára, az ellenfél tiszteletére, a becsületesség és a bátorság példáira - ám mindezt könnyed és vidám formában. A palettáról nem hiányozhatnak a szerelmi bonyodalmak sem.

A kalandos táncszínjátékban az eredeti népzenei feldolgozások keverednek Eredics Benjamin zeneművével, amely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatának díjazott alkotása.

A bemutató a Liszt Ünnep keretében a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés