bezár
 

irodalom

2023. 10. 12.
Veszprémi Szilveszter kapta az Írók Boltja Könyvösztöndíját
A Helyek, ahol rám öröm vár című verseskötetéért
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Október 11-én este volt az Írók Boltjában a Könyvösztöndíj átadása a zsűri és az Írók Boltja munkatársai jelenlétében. A díjat Nagy Bernadette és Andócs Andrea adta át, Veszprémi Szilveszter távollétében Balogh Endrének, a Prae Kiadó vezetőjének.

Az Írók Boltja Könyvösztöndíjat 2014-ben alapították a fiatal szerzők támogatására. A 120.000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó díjat minden évben egy 35 év alatti, a szépirodalom területén alkotó szerző Könyvhéttől Könyvhétig terjedő időszakban magyar nyelven megjelent könyvéért adják át. A zsűri tagjai idén: Csehy Zoltán költő, műfordító, Nagy Csilla irodalomtörténész, kritikus és Spiegelberger Márk, a bolt munkatársa.

prae.hu

A hármas shortlistre Vados Anna Nincs véna című könyve (Magvető) mellett Németh Gábor Dávid Lebegő arborétum és Veszprémi Szilveszter Helyek, ahol rám öröm vár című kötete (Prae Kiadó) is beválasztotta a zsűri.

A könyvösztöndíj átadására október 11-én, szerdán 17 órától került sor. Először Németh Gábor Dávid, majd Vados Anna, végül Veszprémi Szilveszter távollétében Balogh Endre olvasott fel a shortlistre került könyvekből. Ezt követően Andócs Adrea kihirdette a zsűri döntését, majd Nagy Csilla felolvasta laudációját.

A Helyek, ahol rám öröm vár ismertetője: „Veszprémi Szilveszter első kötete egy 21. századi legkisebb királyfi története, akinek a versek beszélőjeként sikeresen ki kell állnia a próbákat. Először is szembenézni azzal, honnan jött, kik a szülei és milyen a viszonya velük, aztán meg kell küzdeni az összes sárkánnyal, amivel csak találkozik. Célja, hogy megtalálja a saját útját egy másik birodalomban anélkül, hogy megtagadná a múltját. Egyszerre gyerek és felnőtt, magányos és társas lény, vidéki és városi ember, de mindenek felett egy önmagát az élet minden területén kereső költő a felnövés kérdésekkel teli, de teljességében megélt éveiben. A versek sokfélesége a számos próbálkozási irányt, területet, elágazást mutatja, amelyeken végig kell haladni a királyfinak ahhoz, hogy megtalálja a helyet, ahol otthonra talál, sőt ahol betöltheti a helyét, azzal a tudattal, hogy minden állomás ideiglenes, csak a létezés lehetőségeibe és a már megszerzett tudásba, épülő identitásába kapaszkodhat.”

A Lebegő arborétum és a Helyek, ahol rám öröm vár is megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában. 

Vados Anna könyve itt kapható az Írók boltjában

Eddigi díjazottak: Harmath Artemisz, Sirokai Mátyás, Szabó Imola Julianna, Pál Sándor Attila, André Ferenc, Szendi Nóra, Vajna Ádám, Borcsa Imola, Puskás Panni és Hegedüs Vera.

Helyek, ahol rám öröm vár

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés