bezár
 

színház

2023. 10. 06.
A Forte Társulat új bemutatóval készül
Bodosi György művei alapján készült előadás a Szkénében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Forte társulat tagjai Bodosi György hatalmas életművének a nyomába eredtek, és a szerző életében fontos szerepet játszó Pécselyen kutatómunkát végeztek. A nehezen hozzáférhető szövegek tanulmányozása mellett a lokális értékekre fókuszáltak: a hagyományokra, a tárgyi emlékekre, a kollektív emlékezetre, a genius locira. Ezeket felhasználva hozták létre Az idő marasztalása című előadásukat a Szkénében.

Az idő marasztalása című előadás a Forte Társulat rendhagyó Kultháló VEB2023 projektjének végeredményeként született meg a Balaton-felvidéki Pécselyen, ahol Horváth Csaba és Földeáki Nóra több mint egy éven át kutatta dr. Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát. A falu és a szomszédos települések körorvosaként hosszú évtizedekig szolgált polihisztor szerzői munkássága nemcsak a saját közegében, de szélesebb irodalmi körökben sem közismert. Pedig indulását a hatvanas években Illyés Gyula és Weöres Sándor is támogatta. Fő hivatásának szentelte az életét, s miközben járta szeretett térségének falvait és gyógyított, mindent megfigyelt. A falusi ember karakterét, sorsát, életformáját és problémáit, a természeti jelenségeket, állatokat, növényeket, az idők változását és az univerzum tanításait. Benyomásait és elmélkedéseit versekben, esszékben, drámákban, tájregényben rögzítette, de írt szociográfiát, betegnaplót, publicisztikát, riportot, úti jegyzetet, családtörténetet is. Szenvedélyesen gyűjtötte a környék régészeti leleteit, amelyekből kisebb múzeumot rendezett be.

Szkéné színház

A Forte társulat tagjai ennek a hatalmas életműnek a nyomába eredtek, és az idei nyáron hosszabb-rövidebb időszakokat Pécselyen töltöttek. A nehezen hozzáférhető Bodosi-szövegek tanulmányozása mellett a lokális értékekre fókuszáltak: a hagyományokra, a tárgyi emlékekre, a kollektív emlékezetre, a genius locira. A Völgyvallatás projekt egy-egy állomásán nyitott alkalmakat hirdettek, ezzel is segítve a helyi közösség bevonását. A pécselyi iskolásoknak tartott drámafoglalkozást önálló műsorként is bemutatták, rendeztek felolvasóestet Lukács Miklós cimbalomművésszel egy helyi pincészet teraszán, a Kultúrházban színre vitték Bodosi György Kettesek a tóban című darabját, közben többször kinyitották a próbaterem ajtaját, hogy az érdeklődők részesei lehessenek a színház születésének.

kép

Az idő marasztalása ennek az alkotófolyamatnak a megkoronázása. Életképek, történetek, karakterek egy falu életéből, költőiség és fizikalitás Dresch Mihály lélekemelő zenéjével, amiből egy saját törvények szerint működő ismerős világ áll össze. Bodosi György életműve a lokálisból merít és az egyetemes felé tart. A társulat szerint ezért is érdemes az ismeretlenség ködéből való kiemelésre.

BUDAPESTI BEMUTATÓ: 2023. október 14 – 15. 19.00, Szkéné Színház

SZEREPLŐK: Földeáki Nóra, Hevesi Fanni eh., Kondákor Ajsa Panka eh., Bari István eh., Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Pallag Márton, Widder Kristóf
ZENE: Dresch Mihály
ZENÉSZEK: Dresch Mihály, Zimber Ferenc, Mohácsy Lőrinc Ágoston
RENDEZŐ: Horváth Csaba

Megvalósult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

A társulat honlapja.

fotó: Éder Vera

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés