bezár
 

zene

2023. 10. 08.
Dresch Mihály: Zene árnyékban - Müpa Home
Online koncertre invitál a Müpa október 18-án 20.00-tól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 18-án, szerdán, 20 órától Dresch Mihály előadását követhetik az érdeklődők a Művészetek Palotája online felületén, a Müpa Home-on – olvasható a mupa.hu-n.

Dresch Mihály 2022-ben Kossuth-díjat kapott, az előző esztendőben megjelent Árnyékban című lemeze pedig Fonogram-díjat nyert. Pedig ő csak zenélt, ugyanúgy, ahogy szokott, ahogy szeret, immár fiatal ritmusszekciójával, Gyányi Marcell bőgőssel és Csízi László dobossal – és természetesen Lukács Miklós cimbalmossal, aki 2004 óta társa a Dresch Quartetben. Jazzesebb énje mellett népzenész lényét előtérbe segítő partnereivel, a Dresch Vonós Quartettel is szüntelenül alkot. Ezen az esten Tóth Viktor volt az útitársuk.

prae.hu

Rég járt már Dresch Mihály a Müpában főszereplőként, bár számos produkció vendégeként hallhattuk az elmúlt években. Itt volt az ideje, hogy végre rivaldafénybe álljon, és saját zenéjét játssza. Azt a zenét, amely akkor születik meg benne, ha inkább árnyékban lehet, elmélyülten szemlélődve, az igazán figyelemre méltó dolgok és lények által körülvéve. Mindig is így dolgozott, ezért is válhatott ő az egyik legnagyobb hatású magyar zeneművésszé, hiszen állandóan kerülte a hiteltelenség és a megalkuvás felé kanyarodó utakat. Egy ideje nem csak zenéje mélyrétegeiben fut két szálon a lelkében áradó hangzó történet: külön formációkkal szólaltatja meg a magyar népzenével átitatott jazzt és a jazzes gondolkodásmódot tükröző magyar népzenét. E két út egylényegűségét mutatja, hogy 2021-ben egy időben jelentette meg új felállású kvartettjével az Árnyékban című, csupa saját szerzeményt tartalmazó albumot, és az Ongakut, amelyen a Dresch Vonós Quartet játszik magyar népzenei ihletésű darabokat. Tóth Viktor személyében rokon lélek és szellem találkozik Dresch Mihállyal, aki hozzá hasonlóan fontosnak érzi, hogy zenéjében összecsengjen a közös kincset jelentő tradíció és a saját, egyedi hang.

További információ a Müpa honlapján.


Dresch Mihály - tenor- és szopránszaxofon, fuhun
Dresch Quartet további tagjai: Lukács Miklós - cimbalom, Gyányi Marcell - bőgő, Csízi László - dob
Dresch Vonós Quartet további tagjai: ifj. Csoóri Sándor Sündi - brácsa, Bognár András - bőgő, Zimber Ferenc - cimbalom
Vendég: Tóth Viktor - altszaxofon


A felvétel a Müpa 2022. szeptember 29-i koncertjén készült. Az előadást a Müpa honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhetik.

Fotók forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés