bezár
 

film

2023. 10. 04.
Friss Kakas Animációs Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken és szombaton rendezik meg a Friss Kakas Animációs Filmnapokat a budapesti Toldi moziban, ahol a legfrissebb MOME animációk és nemzetközi sikerfilmek mellett animációs karrierutakat is megismerhet a közönség.

Az esemény a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében valósul meg.

prae.hu

A fesztiválon premier vetítéseket tartanak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) legfrissebb diplomafilmjeiből, válogatás látható a hallgatók által készített, nemzetközi sikereket elért filmekből és idén is szerepelnek a műsoron a MOME alumni alkotók munkái, a klasszikus MOME-darabok és a legkisebbeknek szóló animációk - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A MOME Anim diplomafilmek minden évben számos nemzetközi sikert érnek el. A legfrissebbek közül néhány hallgató olyan rangos fesztiválon szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (Mira Zénó: Fox Tossing), de Berlinale Special Mention is található a válogatásban (Erhardt Domonkos: Szemem sarka). Két filmet (Megenném, ha bírnám, A madár gyermekei) most láthat először a közönség mozivásznon, további három film pedig (a World in chaos, Örökrész, A mosógépen túl) hazai és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt már, számos díjat elnyert.

A MOME Alumni Festival Hits blokkban a korábbi hallgatók legsikeresebb filmjei láthatók, köztük Buda Flóra Anna filmje, a 27 mellett Mostoha Marcell Avant című alkotása és Turai Balázs rendezése, az Amok. Ebben a programban vetítik A szív kertje című animációt Hegyi Olivértől és Bárány Dániel Vacsora című munkáját. A szervezők egy, a mozivásznon eddig még nem látott filmmel is készülnek.

A közleményben kiemelik, hogy az idei különleges éve a magyar animációnak, hiszen az animációs rövidfilmek sikerei mellett három magyar egész estés animációs film is elismeréssel debütált rangos fesztiválokon és azóta is számos díjat elnyert. A Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt és a Toldi is szerepel a MOME Alumni Feature programban. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron (Kojot négy lelke), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Műanyag égbolt), Csákovics Lajos (Jankovics Marcell mellett a Toldi társrendezője).

A MOME Anim Klasszik best of szekcióban olyan műveket válogattak össze, amelyek hamar klasszikussá váltak. A közelmúltbeli diplomafilmek között Lovrity Anna Katalin (Vulkánsziget), Wunder Judit (Kötelék/Bond), Hegyi Olivér (Take me please), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Buda Flóra Anna (Entropia), Darabos Éva (Pá, kis panelom!), valamint Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel) filmjeit ajánlják.

A Kids szekció a gyerekeknek is érdekes, a MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. A szombat délelőtti ingyenes vetítéseken kortárs versfeldolgozások, dalok és mondókák várják a gyerekeket.

A MOME Anim Friss blokkban meg lehet nézni, hogy milyen kísérletezésekkel, animációs különlegességek készítésével foglalkoznak a BA és MA hallgatók.

Az Artist talk elnevezésű programban karrierutakat prezentálnak blokkokban, a Nemzetközi sikerek vs. hazai lehetőségek - merre tovább magyar animáció? című kerekasztal-beszélgetésen pedig a Magyar Animációs Művészek Egyesülete (AA1) és a Magyar Animációs Producer Szövetség (MAPSZ) delegáltjai vesznek részt.

További információk a ezen az oldalon érhetők el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino filmjében elszabadulnak a vágyak és a képzelet
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

irodalom

A szerző fellép a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Gyévuska a Városmajorban
Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés