bezár
 

art&design

2009. 09. 20.
Vadonat új kortárs művészeti múzeum Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Horvátország legnagyobb Modern Művészeti Múzeumát (MSU) nyitják meg december 11-én Új-Zágrábban, az első ilyen kulturális intézményt a Száva folyó másik oldalán.

prae.hu

Jelena Pavicic-Vukicevic zágrábi polgármester-helyettes jelentette be a hírt egy sajtókonferencián, amelyen a horvát főváros őszi nemzetközi multikultúrális programjait ismertette.

Az új-zágrábi ultramodern múzeum gyűjteménye mintegy 14 ezer műtárgy. Az első kiállítás a Gyűjtemény mozgásban címet kapta s 600 műalkotást mutatnak be az 1950-es évektől napjainkig. A gyűjtemény alapját a XX. század első felének horvát kortárs művészete és az 50-es évektől horvát és külföldi munkák adják - olvasható a www.monitor. hr honlapon.

A modern épületet Igor Franic 46 éves, nemzetközileg is ismert zágrábi építész tervezte. A kulturális minisztérium és a zágrábi önkormányzat 2001-ben írta alá a szerződést a kortárs művészeti múzeum megépítéséről, 2003-ban kezdték a földmunkákat.

Zágráb adta a területet, 14500 négyzetméteren Észak-Dél irányba tájolt geometrikus épületet tervezett Franic, ebből 4800 négyzetméter a kiállítótér. Az öt emeleten a technikai helységeken kívül kisebb, nagyobb és közepes méretű termeket alakított ki, s ezeket önállóan, párhuzamosan, vagy kombináltan lehet használni.

Az építész arra törekedett, hogy sok természetes fényt kapjanak a kiállítóterek. Ezek mellett könyvtár, olvasóterem, gyermekfoglalkoztató, multimédiás termek és étterem áll majd a látogató rendelkezésére a Modern Művészetek Múzeumában - írta a www.culturenet.hr honlap.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés