bezár
 

színház

2009. 09. 20.
Hétfőn lesz a magyar dráma napja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar dráma napján, hétfőn számos a drámaíráshoz, illetve a színházhoz kapcsolódó programmal várják az érdeklődőket Budapesten és vidéken.

Szkéné színház

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-iki ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Ebből az alkalomból rendezik meg a XIV. Drámaíró Versenyt a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában. Az 1994-ben életre hívott verseny szabályai szerint egy aznap megjelenő napilap kisorsolt írásából három író néhány óra alatt egyfelvonásos darabot rögtönöz, amit egy kora délutáni próba, majd egy esti előadás követ - derül ki a szervezők tájékoztatójából.

A versenyen, amin a magyar drámairodalom olyan alakjai vettek már részt, mint Görgey Gábor, Hernádi Gyula, Eörsi István és Spiró György, az idén Szabó T. Anna, Lackfi János és Vörös István mérik össze tudásukat és tehetségüket. Az elkészült műveket a próbák után hétfőn este mutatják be Budapesten.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) több díjat is átadnak: Békés Pál drámaírói munkásságáért, míg Vinnai András ígéretes pályakezdő drámaíróként a Szép Ernő Jutalomban részesül, valamint Faragó Zsuzsának átadják a Bálint Lajos Vándorgyűrűt. A Színházi Dramaturgok Céhe által az évad legjobb magyar drámájának járó díjat Térey János Jeremiás, avagy Isten hidege című munkája kapja. A díjátadó ünnepségen többek között Alföldi Róbert és Hegedűs D. Géza mond köszöntőt.

A díjátadót követően felolvasást tartanak a legjobb magyar dráma díjáért versengett öt műből: Térey János műve mellett részletek hangoznak el Zalán Tibor Rettentő görög vitéz, Lackfi János Lágeroperett, Sultz Sándor MAL’HABA, valamint Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epika című drámáiból.

Hétfő délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumi Sajtókávéház elnevezésű program várja az érdeklődőket, ahol a Felolvasószínház keretében a Nemzeti Színház Tízparancsolat-drámapályázatának alkotásaiból adnak elő részleteket a színház művészei.

A magyar dráma napján a Miskolci Nemzeti Színház vendége lesz Spiró György, az egyik legjelentősebb magyar dráma- és prózaíró, aki munkásságáról, drámáiról beszél, és az előadás szereplőinek segítségével hozza közelebb az olvasóhoz és a leendő nézőhöz Prah című komédiáját.

Miskolcon az érdeklődők bekukkanthatnak Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színművének próbájába is. A programok ingyenesek, de kizárólag a Miskolci Nemzeti Színház jegyirodájában igényelhető belépőjegyek felmutatásával látogathatók.

Az évforduló alkalmából a Magyar Rádió is drámapályázatot hirdet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés