bezár
 

film

2023. 09. 27.
Szeptember 30-ig tart a VI. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Idén 2023. szeptember 20. és 30. között, hatodik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált. Ebben az évben is számos, közel 1000  filmet neveztek 80 országból. Az előzsűri 54 filmet – köztük 8 magyar alkotást – juttatott a versenyprogram 6 szekciójába.

A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál a világ legfrissebb rövidfilmjeiből válogat, és ezek legjavát hivatott bemutatni a közönségnek. Programjukban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, többek között Cannes-ban, Berlinben és Annecyben szereplő, valamint Európai Filmdíjra jelölt alkotások.

prae.hu

Az idei fesztiválon több újítással is találkozhatnak az érdeklődők. A Budapesten és Bécsben is levetített versenyprogram egy új kategóriával, a Duna Sellővel bővült, amelyben a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. E kategória célja, hogy a vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderüljön, mennyire gondolkodnak hasonlóan, illetve különbözően a térség rövidfilmesei, illetve, más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni.

A versenyprogram szakmai vitafórummal is kiegészül, melynek keretében rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók beszélgethetnek majd.

Új helyszínekkel is kiegészül a fesztivál, Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatja a közönség.

A programban szereplő filmeket a nemzetközi zsűri tagjai – Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő,  Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező, valamint Dr. Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta – bírálják. Mellettük egyetemi zsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták: Sorosi Eszter, Szokol Judit, Horváth Mihály, Fekete Róbert és Gál András.

További információk a versenyprogramról ide, az eseményekről pedig ide kattintva érhetőek el.

Forrás: Blue Danube Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés