bezár
 

art&design

2023. 08. 24.
LandScripts: Javier Aparicio Frago pop-up kiállítása
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
"Világok születnek, világok halnak. Nem tudjuk, hány világ van." A Glitch4ChaosMagick Biennálé eredeti metaforájának kiterjesztéseként Javier Aparicio Frago, spanyol művész munkái egy alternatív birodalmat festenek fel "LandScripts" néven ismert kompozíciók formájában, ahol tájak és szkriptek újra és újra összeolvadnak, mint egy kavargó kaleidoszkóp.

A hagyományos aszemikus írás kalligrafikus elemei és expresszionista ecsetvonásai végtelenségig összeolvadva virtuális urbánust építenek fel, melyek archaikus ábécékből és geometrikus motívumokból állnak. Mintha a múlt kinyújtaná a kezét, hogy átölelje a jövőt, és a jövő a végtelen lehetőségek visszhangjával válaszolna. Ez a fúzió, ahol az analóg és a digitális egyesül, egy új birodalmat szül, ahol a betűk és a szimbólumok többé már nem a jelentés hordozói, hanem egy olyan dimenzió elemei, amelyet a művész és a néző érzékei építenek.

prae.hu

A kiállítás 2020 és 2023 között készült műveket tartalmaz, és párbeszédet alakít ki a hagyományos és digitális technikák között: mint például a tintával papírra festett nyomok gesztusa, amely a kalligrafikus művészethez és az absztrakt expresszionizmushoz kapcsolódik. Ezek a kézzel készített kompozíciók háromdimenziós digitalizáláson keresztül kapnak új formát, amelyek a város motívuma segítségével vetít fel egy alternatív jövőképet. 

A kiállítást kiegészítő események kísérik; egy kísérleti workshoppal, ahol a művek alkotói folyamatának egy részét megosztja a művész a közösséggel, egy spanyol ételek köré szerveződő “tapas” esttel és zenei eseménnyel készülnek.

Emellett egy Javier Aparicio Frago munkáival illusztrált publikáció bemutatása is sorra kerül, amelyet Kendrew Ciporján Zabar írt és tervezett. A dadaizmus szellemében ez a zine a kaotikusat és nonszenszet öleli fel, szürreális utazást kínálva az olvasóknak a tudatalatti birodalmába, amely a kiállítás által létrehozott interaktív folyamat kísérőjeként működik. A magyar nyelvű publikációt Virginnia Fernandes fordításával spanyol nyelven is megjelentetik.

A kiállításnak a D85 - Direction 85 - Artist-run Space & KristofLab ad otthont, amely a Dohány utca 85. szám alatt található.

Megtekinthető szeptember 5-19. között.

Megnyitó: Szeptember 5. 19:00

A kiállítás létrejöttét Spanyolország magyarországi nagykövetsége támogatta.

Az eseményre itt lehet visszajelezni, további tartalmakért pedig az Instagram oldalukra érdemes ellátogatni.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés