bezár
 

zene

2023. 08. 18.
Alternatív szemléletmódú zenetanulás a Bélaműhely szervezésében
Jelentkezési határidő: 2023. 09. 07.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Rimóczi István munkái során szerzett tapasztalataiból most egy olyan tudásanyagot állított össze, amiről úgy véli, hogy egyaránt érdekes és hasznos lehet pedagógusok, zenepedagógusok, zeneterapeuták részére és mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan is lehet másképpen nyúlni a zene és hangkeltés témájához. A csoportokba való jelentkezéshez zenei tudás nem szükséges, bárki jelentkezhet, akit érdekel a hangokkal és zenével való foglalkozás. A csoport sajátélményre és részvételre épít. A résztvevők tapasztalati tudást, zenei önismeretet, játékötleteket, módszertani gyakorlatot szerezhetnek hétköznapi munkájukhoz. A műhelymunkában való részvétel azok számára a zenepedagógusok számára is nyitott, akik szeretnének a zenetanulás különböző fokán álló növendékeik számára improvizatív zenei élmények és tapasztalatok szerzésére lehetőséget teremteni.

Az órákon a Bélaműhely módszertani tapasztalataira és hangszerparkjára építenek, nem a hagyományos hangszerekre, hangkeltő eszközökre. Ennek módszertani célja, hogy mindenki kiléphessen az általa megszokott keretekből.

prae.hu

Rimóczi István szerint „ahhoz, hogy zenéljünk, igazából nincs szükségünk semmire. Ebből az alaphelyzetből vizsgáljuk a hangok keletkezését, tulajdonságait és hogy hogyan és mitől állnak össze úgynevezett zenévé. Hallgatás, hangadás, megfigyelés, improvizáció, hangszerépítés adja együttléteink gerincét és reményeim szerint közös felfedezéseink és tapasztalataink nyomán teljesebbé és világosabbá válhat a világról és önmagunkról alkotott képünk (hangunk) is. 2007 óta több ezer gyermekkel, fiatallal és felnőttel közösen játszottuk a Bélaműhely saját fejlesztésű interaktív zenei játékait az ország számos régiójában és külföldön is. Dolgoztam specifikusan roma származásúakkal, külföldi diákokkal, művészeti és egyéb oktatásban résztvevőkkel, fogyatékkal élőkkel, eltereltekkel és megváltozott munkaképességűekkel is. Kell-e a zenéléshez klasszikus értelemben vett tanulás, vagy tudás? A kérdés fontos lehet azok számára, akik azt hiszik, hogy nincs hangjuk, nincs ritmusérzékük és ezáltal kimaradnak valamiből. Ha kellő finomsággal és türelemmel közeledünk a hangok és a zene felé, rájövünk, hogy a hangkeltés öröme mindenki számára hozzáférhető, és arra is, hogy érdemes ezt az örömöt életünk részévé tenni. A civilizáció során a zenei oktatás és nevelés bár nagyon sokszínű palettát adott a zenére kíváncsiaknak, mégis rengetegen maradnak ki a hangkeltés és zenélés öröméből, és nem ritkán az újabb kudarcoktól való félelmükben nem mernek belevágni újabb kísérletekbe. Ezeket a berögződéseket és akár a klasszikus zenetanulás determinizmusát is oldhatjuk tanulmányaink során.”

A műhelymunka 2023. szeptember, október, november, december hónapokban heti rendszerességgel történik, majd tavasszal újabb szemeszterrel folytatódik.

Témák:

- a hang keletkezésének megfigyelése
- hallgatásjátékok
- mi az, ami hall bennem
- a mozdulat és a hang összefüggései
- a ritmus
- valamilyen hangon való kilégzés vs. ének
- vokális játékok
- a beszéd zeneisége
- a test mint hangszer / body percussion
- saját hangszerek készítése
- egyéni és csoportos zenei játékok
- komplex hangkeltő eszközök készítése
- karmesterjáték
- improvizációs gyakorlatok
- a hang és zene mint eszköz az oktatásban és nevelésben

Betekintés a Bélaműhely működésébe:

Bélaműhely/Spektrum TV/Duna-Árral szemben 

Bélaműhely / Music and musical instrument workshop in Hargita

Bélaműhely / Music and musical instrument workshop in Kémes I.

Játék és módszertan

A kezdő csoportba bárki jelentkezhet, a középhaladó csoportba azok jelentkezését várják, akik részt vettek a műhely első szemeszterében, vagy más hasonló jellegű oktatáson, valamint, ha úgy érzik, hogy van kellő alapjuk a témában, és könnyen, gyorsan tanulnak, alkalmazkodnak.

Jelentkezési határidő: 2023. 09. 17.

Első alkalmak:
Kezdő csoport: 09. 20. szerda 18.30
Középhaladó csoport: 09. 21. csütörtök 18:30

Helyszín és időpont: Marczibányi Téri Művelődési Központ, Budapest, Marczibányi tér 5/A, 1022, szerda - csütörtök - 18:30-20:30

Regisztráció: https://docs.google.com/.../15iIZAk5BjlkDyNR3kZJpkoi.../edit

A regisztrációt követően emailben küldenek egy számlaszámot, ahol a havi vagy a szemeszter díj befizetése után válik érvényessé a regisztrációd.

FONTOS: A résztvevők száma limitált ezért nem a regisztráció, hanem befizetés sorrendjében telnek meg a helyek.

Árak:
Havi bérlet (4 alkalom): 36.000 HUF
Szemeszter egyben (12 alkalom): 90.000 HUF

(Aki részt vett az első szemeszteren, 20% kedvezményben részesülhet a középhaladó csoportban.)

Akit érdekel a műhely, de nem tudja kifizetni a részvételt, a lenti email címen igényelhet kedvezményt. Egyéni és kiscsoportos órákra is lehet jelentkezni, amelyek szerdán és csütörtökön napközben lesznek elérhetőek. Ezekről és a műhely részleteiről a rimoistu@gmail.com email címen lehet információt kérni.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés