bezár
 

film

2009. 09. 17.
Újabb megemlékezés Balázs Béláról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Balázs Bélára emlékeznek a Balázs Béla, az örök vándor elnevezésű programsorozat keretében a hétvégén Budapesten. A születésének 125. és halálának 60. évfordulója alkalmából júniusban útjára indított program keretében pénteken és vasárnap filmvetítésekkel, beszélgetésekkel emlékeznek meg a világhírű filmesztétáról, íróról és költőről.

prae.hu

A magyar filmművészet rengeteget köszönhet Balázs Bélának: 26 éves emigrációjából visszatérve sokat tett a filmművészeti főiskola megalapításáért, amelynek később ő állította össze a tanrendjét, és ahol olyan filmeseket oktatott, mint Bacsó Péter, Makk Károly, Radványi Géza vagy Kovács András - mondta az MTI-nek korábban Bukta Ildikó, a DocuArt programszervezője.

A programsorozat második részében pénteken a Ferenc téri Veranda Teraszon levetítik a Balázs Béla önéletrajzi regénye alapján készült Álmodó ifjúság című filmet Rózsa János rendezésében, valamint Radványi Géza Valahol Európában című filmjét, amelynek forgatókönyvét Balázs Béla írta - derül ki a szervezők tájékoztatójából.

Vasárnap a DocuArtban bemutatják Tényi István Balázs Béla emigrációs évei (1995) című dokumentumfilmjét, a vetítést követően az érdeklődők beszélgethetnek is a rendezővel. Ugyanitt vetítik Leni Riefenstahl Kék fény című alkotását, amelynek forgatókönyvét a később náci propagandafilmeket gyártó német rendezőnő Balázzsal közösen írta.

Vasárnap este derül ki, hogy ki nyerte a DocuArt Filmművészeti Központ júniusban meghirdetett esszépályázatát. A július végén zárult pályázatra két kategóriában - Balázs Béla filmes munkássága vagy Balázs Béla irodalmi, filozófiai munkássága - lehetett nevezni, a két kategória legjobbjai összesen 50 ezer forintnyi pénz- és könyvjutalomban részesülnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés