bezár
 

art&design

2009. 09. 17.
Sol LeWitt "posztumusz" metró faliképe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Whirls and twirls - Örvények és forgások; ez a címe annak a hatalmas, látványos, színes porcelánlapokból készült kompozíciónak, amelyet az alkotó, Sol LeWitt amerikai konceptművész halála után két évvel avattak fel a New York-i metróban.

prae.hu

Mint arról a The New York Times beszámolt, a drágakövekre emlékeztető színekben készült, "meglepő vizuális élményt nyújtó" kompozíciót az 59-ik utcánál, a nagy forgalmú Columbus Circle metróállomáson naponta átlag 69 ezer utas láthatja majd. A 250 porcelánlapból álló alkotás csaknem 17 méter hosszú és 3 és fél méter magas felületet borít be.

Sandra Bloodworth, a metró tranzitművészeti igazgatója elmondta: ez volt a Metro Transportation Authority (MTA) által megvalósított egyik legnagyobb méretű projekt. A mű egy kétszeres szélességű, öt különböző vonal állomására és a 60-ik utcára vezető lépcsőnél lévő falat díszít.

LeWitt ismert volt arról, hogy igen pontos utasításokat adott műveinek kivitelezésére vonatkozólag. Megkövetelte, hogy a porcelánlapok ugyanazokban a tiszta kék, zöld, sárga, narancs, piros és bíbor színekben készüljenek el, mint amelyeket akril falfestményein alkalmaz. Az Egyesült Államokban erre senki sem vállalkozott, végül egy madridi műhelyben gyártották le a porcelánlapokat.

A projekt része volt az állomás öt éve kezdődött, 108 millió dolláros beruházással történt felújításának. Amikor a metró LeWitt közreműködését kérte, felajánlotta neki, hogy ő maga válassza ki műve számára az állomáson a megfelelő helyet. Özvegye szerint feltehetően azért döntött a lépcső fölötti fal mellett, mert ott áramlott át a legnagyobb tömeg.

A kompozíció utal LeWitt ugyanakkor született azonos című falfestményeire, köztük egy olyan munkára, amely 2005-ben a Metropolitan múzeum tetején rendezett kiállításon szerepelt.

A fali porcelánlap-kompozíció mellett idén ősszel készül el a metróállomás padlózatát borító két kör alakú LeWitt-mű. Az egyik egy felvonónál lesz, a másik az 58-ik utcánál, ahol árkádos üzletsor épül: mindkettő világos- és sötétszürke porcelánlapokból áll össze.

Noha Sol LeWitt Connecticutban élt, jól ismerte New York városának közlekedését. Nem volt jogosítványa, a városban mindig földalattira ült - emlékezett vissza a művész özvegye.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés