bezár
 

zene

2023. 08. 11.
Barokk és kortárs zene Tihanyban
Esterházy koncerthétvége az apátsági templomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barokk és kortárs zene Tihanyban Augusztus utolsó hétvégéjén koncerteket szervez az Esterházy Magyarország Alapítvány Tihanyban, az apátsági templomban barokk és kortárs zene párbeszéde várja a közönséget.

Mint az alapítvány csütörtöki közleményében felidézik, az Esterházy Art Echo brandet Tihanyban indították el 2022 nyarán. Ennek égisze alatt olyan kulturális produkciók létrejöttéhez járulnak hozzá, amelyekben egymásra talál a múlt öröksége iránti tisztelet és a kortárs művészetekre jellemző nyitottság az új és szokatlan nézőpontok megmutatásával.

prae.hu

Az idén Tihanyban két nyári koncertre készülnek, amelyeket a dialógus gondolata kapcsol össze: augusztus 26-án a Van Kuijk Quartet, másnap a Pannon Ifjúsági Zenekar lép fel a Tihanyi Bencés Apátság templomában.

A Sydney-i Operaház és a Melbourne Recital Centre után, nemzetközi koncertturnéja részeként lép fel Tihanyban a Van Kuijk Kvartett. A négy fiatal tehetség vonóshangszeres párbeszédéből Mozart- és Mendelssohn-művek, valamint párizsi impressziókból táplálkozó francia melódiák bontakoznak ki - áll az ismertetőben.

Mint kiemelik, az Esterházyak számára a vonósnégyes különleges jelentőséggel bír, hisz ezt a műfajt a herceg szolgálatában Joseph Haydn teremtette meg az Esterházy-kastélyban végzett sokéves alkotói munkája során. "Épp ezért tartja fontosnak az Esterházy Magyarország Alapítvány, hogy támogasson olyan fiatal együtteseket, amelyek alkotóként nemcsak a világhírű zeneszerző, de a műfaj nagyköveteiként is gazdagítják Európa és a világ zenei kultúráját" - hangsúlyozzák.

A zenekar tagja Nicolas Van Kuijk (hegedű), Sylvain Favre-Bulle (hegedű), Emmanuel Francois (brácsa) és Anthony Kondo (cselló).

A tihanyi koncerthétvége augusztus 27-én a Pannon Ifjúsági Zenekar fellépésével folytatódik. Az öt európai ország fiatal tehetségeiből álló zenekar Lucia Balalova fiatal fagottszólistával és Arielle Yuhyun Jeon szopránnal szólaltatja meg Vivaldi, Händel és Janácek műveit.

A koncerten a barokk retorikát a Young Pannonian Spirit in Dialogue ősbemutatójának modern nyelvezete váltja, Janácek historizált vonós szvitjében pedig a kettő egyezségre jut - fogalmaznak az ajánlóban.

A koncertek augusztus 26-án és 27-én 17 órakor kezdődnek az apátsági templomban. A belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben - írják a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés