bezár
 

irodalom

2023. 08. 08.
Veszélyben a Látó (is)
A kolozsvári szépirodalmi folyóirat
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Veszélyben a Látó (is) Egy sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint 2023. őszétől olyan intézkedések lépnének érvénybe Romániában, amelyek a helyi/megyei önkormányzatok költségvetésének csökkentése érdekében többek között épp a kulturális intézményekre szánt összegeket veszik célba. Például az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató intézmények átszervezéséről vagy összevonásáról, valamint az alkalmazottak 15%-ának leépítéséről és a költségvetés 15%-os csökkentéséről lenne szó.

Ezek egy ország költségvetéséhez mérten jelentéktelen összegek, tényleges megtakarítást nem fog tudni ebből kispórolni a kormány, viszont az - amúgy is küszködő - kulturális szféra működéséhez elengedhetetlenek ezek a támogatások, mutat rá a kolozsvári folyóirat Facebook-oldalán közzétett közleményében.

prae.hu

Kisebb, eleve kevés pénzből működő színházak, múzeumok, könyvtárak, folyóiratok, ezek alkalmazottai és munkatársai esnének áldozatául egy ilyen meggondolatlan lépésnek, kisebb-nagyobb településeken egyaránt, ami gyakorlatilag intézmények és munkahelyek megszűnéséhez vezetne, ezzel együtt az így-úgy működő kulturális ágazat tönkretételéhez országszerte.

„A Látó szépirodalmi folyóirat a Maros Megyei Tanács által működtetett intézmény, jelenleg 9 teljes munkaidős és egy félmunkaidős alkalmazottal, tehát ha a rendelet törvényerőre emelkedik, tulajdonképp búcsút inthetünk a közel 34 éves történetünknek” – fogalmaznak. „Úgy, hogy biztos, hogy nem rajtunk, illetve a hozzánk hasonló intézmények ellehetetlenítésével fog rengeteg pénzt megtakarítani a kormány.”

Az alábbi, román nyelven megfogalmazott petíció a kormányrendeletnek a kulturális szférát érintő intézkedései elleni tiltakozást fogalmaz meg: https://www.petitieonline.com/opriti_distrugerea_culturii

A szerkesztőség kéri, aki egyetért velük, írja alá a petíciót a kormánytervezet ellen, ezáltal is nagyobb hangot adva a tiltakozásnak és segítve, hogy a teljes kulturális ágazat, beleértve a Látó folyóirat működése ne lehetetlenüljön el.

(Az aláírás az űrlap kitöltését követően csak azután válik érvényessé, hogy az e-mailben kapott linkre kattint, ezzel megerősítve az aláírást.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés