bezár
 

art&design

2009. 09. 16.
Elhagyott magyar laktanyák, gyárak tárgyai, fotói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kültelki expedíció címmel magyar nagyvárosok környéki elhagyott orosz laktanyákról, a kiskatonák otthagyott jeleiből, üres gyárakról készített fotókból, a helyszínen talált tárgyakból és videófelvételekből nyílik kiállítás - "Budhatomi" (Kovács Budha Tamás) és Tábori András intermédia művészek munkáiból - a brüsszeli magyar kulturális intézetben hétfőn este.

prae.hu

Mintegy 50 fotó, hét videó, a művészek rajzolta térképek a terepről és mellé saját megjegyzések, valamint a területre jellemző talált tárgyak lesznek láthatók, valamint az expedíciós élményekről szóló magyar és angol szövegek olvashatók a magyar intézet kiállításán, amely október 14-ig lesz nyitva - mondta el az MTI-nek Tábori András.

Elhagyott orosz laktanyában találtak például egy gázmaszkot, ezt is elhozták a tárlatra. Pécel közelében, az üres rakétabázison fölfedeztek egy olyan, 2-3 metrómegállónyi hosszúságú alagutat, amelynek falain és plafonján gyertyaláng-korommal készített gyermeteg ábrák és cirill betűs föliratok voltak, s ezeket mind lefényképezték.

Szentendrén is föltérképezték az orosz katonák hátrahagyott jeleit, amelyeket cirill betűkkel téglákba, fába vésve, korommal a mennyezetre írva találták és dokumentálták. Egy elhagyott gyár épületének rozsdás ablakrácsát, amely "fénykorában" kék-piros volt, újrafestették, s ez meglehetősen kirítt a lepusztult környezetből vagy például harsány színekkel átfestettek egy terepszínű kaput, s minderről videófelvételt készítettek - részletezte a művész.

A kiállítás előzménye, hogy tavaly az intézet honlapján vizuális blogot indítottak, s ezen jelentek meg "Budhatomi" munkái, s erre a honlap látogatottsága megduplázódott - ez adta az ötletet a mostani kiállítás megrendezéséhez - mondta el az MTI-nek Parais Simon, a brüsszeli intézet munkatársa. Belgiumban nagyon népszerű a fiatalok körében a public art és a street art műfaja, ezért döntött az intézetigazgató, Petőcz György a két fiatal magyar intermédia művész kiállítása mellett - tette hozzá a munkatárs.

"Budhatomi" 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán, míg Tábori András az egyetem ötödéves intermédia-festő szakos hallgatója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés