bezár
 

art&design

2023. 07. 19.
Békét teremtő magány Szentendrén és Bakonybélben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Békét teremtő magány Szentendrén és Bakonybélben Békét teremtő magány címmel kortárs kiállítást rendeznek a Szent Gellért-emlékév alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Szent Mauríciusz Monostor közös pályázatán kiválasztott harmincöt műalkotásból csütörtökön a szentendrei MANK Galériában - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

A PKÜ közleménye szerint a beérkezett közel kétszáz pályamű közül a szakmai zsűri azt a harmincöt képzőművészeti alkotást választotta ki a kiállításra, amely érzékletesen tükrözi az elmélyült gondolkodást, a meditatív tudatállapot csendességét, az alkotói magány teremtő közegét: a festmények mellett több installáció, szobor és fotóművészeti eljárásokkal készült műtárgy is helyet kap a tárlaton.

prae.hu

Augusztus 20-án az alkotások reprodukált változatait bemutatják egy szabadtéri tárlaton Bakonybélben, a Szent Mauríciusz Monostor környezetében a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kisérőrendezvényeként.

Az idén ezer évvel ezelőtt a királyi udvarból bakonybéli remeteségébe visszahúzódó Szent Gellért püspök, bencés szerzetes, királyi tanító, vértanú és az egyik legismertebb magyar szent a magány adta marginális létet tudatosan választó és elfogadó ember ikonja, aki vágyai és indulatai integrálásával jutott el a belső harmóniához. A remeteség életformája a képzőművészeti alkotótevékenységgel is sok szempontból rokon - olvasható a közleményben.

A kiállítás megtekinthető július 21. és szeptember 10. között a szentendrei MANK Galériában, valamint a Szentendrei Nyitott Templomok Programsorozat idején, szeptember 8. és 10. között.

Illusztráció: Cifra Anett: Malum per. Részlet. Forrás: MANK

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés