bezár
 

art&design

2023. 07. 10.
Sámánhagyományok
Különleges archív anyagok és kamarakiállítás a Néprajzi Múzeumtól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korábban nem hallgatható felvételeket és kapcsolódó kamarakiállítást mutat be a Néprajzi Múzeum. Diószegi Vilmos néprajzkutató helyszíni gyűjtéseiből származó hangfelvételek hallgathatók meg online, szibériai és mongóliai terepmunkáinak ritka fotódokumentumai pedig az épület előcsarnokában tekinthetők meg.

Diószegi Vilmos (1923–1972) néprajzkutató munkásságának központi részét képezte a szibériai és közép-ázsiai népek sámánhagyományainak kutatása és gyűjtése. Kivételes felkészültsége és személyisége lehetővé tette, hogy egyedülálló módon az 1950–1960-as években négyszer is járhasson kutatóúton Dél-Szibériában és Mongólia északi részein, és ezzel a második világháború után a terepmunkán alapuló magyar és nemzetközi Szibéria-kutatás folytonosságát is biztosította.

prae.hu

A Néprajzi Múzeum türk országokkal való közös tudományos tevékenységének kitüntetett alkalma volt a Diószegi Vilmos születésének századik évfordulója alkalmából 2023. június 5-én szervezett nemzetközi tanácskozás a Néprajzi Múzeumban. A nemzetközi konferencia felidézte a nagy magyar sámánkutató személyiségét, méltó emléket állított kutatásainak, kutatási eredményeinek, valamint gyűjtéseinek, a Néprajzi Múzeumban őrzött tárgyi, fénykép- és hangzóanyagának. Diószegi Vilmos a múzeum Ázsia gyűjteményének felelős muzeológusaként dolgozott 1947-től egészen 1963-ig.

A konferencia apropóján vált hozzáférhetővé az intézmény honlapján a Diószegi Vilmos által gyűjtött hangzóanyag digitalizált értékes anyaga is.  A felvételek sámánénekeket és interjúkat tartalmaznak. A zenei felvételeket az elmúlt években a múzeum szalagdigitalizálási projektjének keretében sikerült átjátszani, ezeket most szintén online felületen teszi közzé a Néprajzi Múzeum. A hangfelvételek mellett megmutatják a szalagok fényképeit, és ahol lehetséges, a Diószegi Vilmos által készített vonatkozó jegyzőkönyvet is közreadják.

Diószegi Vilmos sámánok nyomában címmel a Néprajzi Múzeumban megtekinthető egy fotókiállítás is, mely válogatást ad Diószegi terepen töltött hónapjaiból. Igyekszik bemutatni a bejárt vidékeket, a munkáját segítő szakembereket és sámánokat, valamint a gyűjtés körülményeit. Diószegi összesen kb. 3000 fotót készített, ebből ad rövid válogatást a kiállítás, két nagyobb csoportban: az egyikben a szibériai út képei vannak, a másikban a mongóliaiak. Mindkét csoport képeit a gyűjtést segítő ottani kollégák fotói vezetik be, a nagyobb rész viszont az "adatközlőkről", azaz sámánokról szól. Különlegesség az a ritka felvétel, melyen Diószegi egy lóáldozatot bemutató sámán énekét rögzíti szalagos magnóval.

További információ: https://dioszegi.neprajz.hu/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés