bezár
 

film

2023. 07. 01.
Magyar longboardos rövidfilm hódít a nagyvilág gyerekfilmfesztiváljain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ötvenévesen longboard dancing versenyen induló magyar férfiről szóló deszkás rövidfim Angyalosy Eszter és Szőke Dániel első rendezése, amelyet a héten Amerikában és Portugáliában is díjaztak – adta hírül az NFI.

Az Utolsó esély című rövidfilm egy majdnem ötvenéves férfiről szól, aki kitalálja, hogy megtanul gördeszkázni, pontosabban egy „longboard dancing” versenyen szeretne elindulni. Ebben a nem mindennapi vállalásban egy kiemelkedően tehetséges longboardos tini lesz a segítségére. Hamarosan rájönnek, hogy több bennük a közös, mint elsőre gondolták volna: mindketten a deszkázást használják személyes traumáik feldolgozására, és így segíteni is tudnak egymásnak a gyógyulásban.

prae.hu

Amikor a film hangulatáról kérdeznek, azt szoktuk mondani rá, hogy afféle kelet-európai Disney: ez is egy kedves, szívet melengető, felemelő történet, csak valamivel koszosabb és valódibb. Itt is happy end a vége, de ez egy keserédes, sokkal melankolikusabb happy end

– fogalmazott Szőke Dániel.

Utolsó esély

Utolsó esély (Forrás: Laokoon Filmgroup)

Az Utolsó esély című filmet a Filmintézet támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártotta, Stalter Judit és Baranyi Virág voltak a producerei. 2022 januárjában készült el, azóta járja a fesztiválokat. Bár az Utolsó esély nem csak a fiatalokat célozza, hamar kiderült, hogy a tinédzser közönség értékeli igazán. 2022 novemberében beválogatták az Oscar-díjra kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál versenyprogramjába, majd nemrég az Atlantai Gyerekfilm Fesztivál és a portugál FEST-New Directors/New Films Fesztivál zsűrije is kategóriája legjobbjának választotta a magyar filmet.

„Ennél a két díjnál jobban nem is örülhettünk volna semminek” – nyilatkozta Angyalosy Eszter.

Atlantában egy non-profit szervezet rendezi a fesztivált, akik többek közt hátrányos helyzetű gyerekeknek kínálnak lehetőséget filmkészítés tanulására. Célkitűzésük, hogy pozitív üzenetű audiovizuális tartalmakat juttassanak el a fiatalokhoz, ami a mi filmünknek is fontos vállalása. A FEST-en pedig, mivel a fiatalokat célzó FESTinha kategóriában versenyeztünk, egy kizárólag gyerekekből álló zsűri választotta a mi filmünket a legjobbnak, ami óriási elismerés!

– részletezte Angyalosy.

A filmben szereplő profi színészek és a profi longboardosok kölcsönösen segítették egymás munkáját. A főszerepet játszó Kardos Róbert hónapokig tanult longboardozni, hogy minden trükköt ő maga tudjon megcsinálni a forgatáson. A másik főszereplőt alakító Györkös Csengét pedig, aki viszont profi longboardos, Kardos Robi támogatta a színészi munkában. A filmben két másik longboardos, Németh Eszter és Neumann Erik mellett felbukkan még Schmidt Sára, Simon Kornél és Puskás-Dallos Péter is.

Forrás: NFI/Laokoon Filmgroup

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés