bezár
 

zene

2009. 09. 15.
A Hangfestők Finnországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hangfestők három koncertet is adnak a héten Finnországban: kedden Riihimäkiben a helyi Finn-Magyar Társaság megalakulásának 45. évfordulójára rendezett ünnepségen, szerdán és csütörtökön pedig Helsinkiben muzsikál a magyar trió.

prae.hu

Mint azt Márkus Ildikó, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója az MTI-nek elmondta, ők hívták meg az együttest, hogy lépjen föl Riihimäkiben, a Finn Üvegmúzeumban a helyi Finn-Magyar Társaság ünnepségén. Az igazgató megjegyezte: Finnországban már 60 éve működik a magyarbarát finneket tömörítő társaság, s ma az ország 57 városában vannak tagszervezetei.

A Hangfestők szerdán a Helsinki Egyetemen a magyar tanszék "házavatóján" adnak koncertet. A magyar tanszék új helyre, éppen az intézet melletti egyetemi épületbe költözött, s a koncert az intézet ajándéka az új "szomszédnak".

A Bartók Eszter, Sinha Róbert és Vidák Róbert alkotta trió csütörtökön a Helsinki Központi Könyvtárban is fog muzsikálni a 16 éve alakult Finnországi Magyarok Szövetsége és az intézet szervezésében. Műsorukon magyar népdalfeldolgozásokat ötvöznek spanyol flamencóval és más gitárzenei stílusokkal - tette hozzá Márkus Ildikó.

Bartók Eszter az együttes énekes-dalszerzője, eddig saját szerzeményeit tartalmazó két szólólemeze jelent meg. Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián diplomázott 2006-ban klasszikus gitár szakon, s különös érdeklődéssel fordult a klasszikus zene, a flamenco, a dzsessz és a népzene kapcsolódási pontjai felé. Vidák Róbert a magyar cigányzenész hagyományokat képviseli a trióban, Spanyolországban és Magyarországon spanyol mesterek kurzusain tanulta a flamenco-gitározást. Rendszeresen szerepel rangos művészeti fesztiválokon Magyarországon és külföldön.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés