bezár
 

zene

2023. 06. 27.
A megemelkedett költségek miatt bezár a fővárosi Budapest Jazz Club
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A megemelkedett költségek miatt bezár a fővárosi Budapest Jazz Club A megemelkedett költségek miatt bezár a fővárosi Budapest Jazz Club – adta hírül a klub a Facebook-oldalán. A Budapest Jazz Club közvetlen fenntartója a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere, a Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal. Azóta azonban 44,3 százalékkal, havi 833 500 forint plusz áfáról 2023-ra havi 1,2 millió forint plusz áfára emelkedett a bérleti díjuk. A fenntarthatatlan helyzet megoldásával kapcsolatban többféle megoldással próbálkoztak.

Mint írják, 2021-ben a COVID miatt a díj a jelenleg is érvényes évi 9.6 millió forintra (kevesebb mint egyharmadára) csökkent azzal, hogy a válságos idők elmúltával a 31 millió forint lesz ismét a kiindulási alap.

prae.hu

Kiemelik, hogy a bérleti díj kifizetése kezdettől fogva nem volt zökkenőmentes, ez alól talán a kulturtaós két év, valamint a jelenleg is érvényes szerződés szerinti időszak első éve jelentett kivételt, ettől eltekintve a lejárt tartozásaik összege különböző mértékben ingadozott, ám nem éltek vissza helyzettel, a megmaradt forrásokból próbáltak életben maradni, és felelősen már októberben megkongatták a vészharangot a két, némileg összefüggő szerződés kapcsán is érintett Fővárosi Önkormányzatnál.

A klub fenntartásához 8 bevételi forrás egyidejű megléte szükséges (jegybevétel, vendéglátás, rendezvényszervezés, adó 1 %, magánkölcsön, szponzorációs/marketing bevétel, bérleti díj, szubvenció). „A szubvenciós rész 2021 óta folyamatosan csökkent az eredetileg 22,5%-os részt jelentő lábról a jelenlegi 7%-os mértékre. Ez a kieső rész összesen nagyságrendileg 50 millió forint, amelyből a bérleti díj 15 millió forintját nem tudjuk önerőből pótolni.” – írják.

Végül 2023. június 21-én kézhez kapták a felmondást, melyet követően még a bezárás előtt igyekeztek kompromisszumos, részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, ám ezt a vagyonkezelő elutasította. 2023. június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant.

A teljes közlemény itt érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés