bezár
 

zene

2023. 06. 24.
A magyar zenei örökséget mutatja be a Cziffra Fesztivál külföldön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar zenei örökséget mutatja be a Cziffra Fesztivál külföldön A Cziffra Fesztivál nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően a nyáron több külföldi koncertet valósít meg, ezzel is erősítve a magyar klasszikus zenei örökség népszerűsítését - közölték a szervezők az MTI-vel.

Július 1-jén a Zenei hidak Budapesttől Krakkóig elnevezésű eseményen a Sinfonietta Cracovia zenekar és Balázs János zongoraművész Maciej Tworek vezényletével lép színpadra. A műsorban Chopin e-moll zongoraversenye, Liszt Salve Polonia című műve vonószenekari átiratban, Bartók Divertimento és Mieczyslaw Karlowicz Szerenád című műve hangzik el.

prae.hu

A Krakkói Lengyel Zenei Fesztivál és a Cziffra Fesztivál összefogásának célja, hogy a zenei kapcsolódásokon keresztül a két nemzet kapcsolatát erősítse. Július 8-án Bulgáriában folytatódik a kulturális programsorozat, együttműködésben a New Millennium International Academy-vel. Balázs János mesterkurzusára várják a fiatal zenészeket, egy workshopon pedig a 19. és 20. századi magyar zenével, zeneszerzőkkel, előadókkal is részletesen megismerkedhetnek a résztvevők.

Másnap a bulgáriai Ruse Állami Operaházban Magyar Fantázia címmel rendeznek gálakoncertet a Ruse-i Filharmonikus Zenekarral. Hallható lesz többek között Liszt Magyar Fantázia című műve Balázs János közreműködésével, Dimitar Kosev vezényletével. Az eseményen fellép Miranda Liu hegedűművész és Ilija Kondratyev orosz zongoraművész, valamint bemutatkozási lehetőséget kapnak Balázs János ruse-i mesterkurzusának legjobb hallgatói is.

Június elején a Cziffra Fesztivál az 51. Isztambuli Zenei Fesztiválon mutatkozott be. Balázs János és a Sárközi trió a koncerteken magyar zeneszerzők művei mellett Sarasate és Mozart-átiratokat is előadtak. "Fontosnak tartom, hogy azt a magyar és egyben európai zenei örökséget, amelyet Liszt, majd később Cziffra György is képviselt, minél nagyobb nemzetközi szintéren tudjuk képviselni. Célunk, hogy azt a kulturális kincset, amely világhírűvé tett sok magyar zeneművészt, minél többen megismerjék itthon és külföldön egyaránt" - idézi a közlemény Balázs János zongoraművész szavait.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés