bezár
 

színház

2009. 09. 14.
"Határtalan" színházi esték Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Határon túli magyar társulatok is részt vesznek a Kárpát-medence kincsei elnevezésű programsorozaton, amely szerdán kezdődik és vasárnap ér véget Egerben.

Szkéné színház

A fesztivál keretében fellép a Háromszék Táncegyüttes, a szabadkai, a zombori és a komáromi színház is - közölte Pilisy Csenge, az egri Gárdonyi Géza Színház sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

A Kárpát-medencei kultúrák találkozója szerdai nyitóelőadásán a Csávási ballada című táncjátékot láthatja a közönség. Az erdélyi Sepsiszentgyörgy táncegyüttese a Jászság Népi Együttessel közösen mutatja be a szászcsávási zenészek mosolygósan szomorú, egyszerre komoly és vidám történetét a falu cigánysorától a chicagói koncertszínpadig.

A vajdasági Zomborból érkező Népszínház csütörtökön Bulgakov Kutyaszív című darabját adja elő. A mű a húszas évek közepén íródott, kulcsfigurája és egyben főhőse a nagy kísérletező Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések mestere, aki egy kutyába emberi szerveket ültet át. A természet öntörvényű világába avatkozás képtelen és hajmeresztő bonyodalmakat szül.

A szintén vajdasági Szabadkai Népszínház Seress Rezső és Müller Péter Szomorú vasárnap című darabját játssza el pénteken. A szellemes, jó humorú darab az otthonról és a küzdésről szól, arról, miként lehet akár áldozatok árán is a szülőföldön maradni, humorral venni az akadályokat. A darab a 2007/2008-as évadban elnyerte a színikritikusok által adományozott legjobb zenés-szórakoztató előadásnak járó díjat.

Új bemutatóval jelentkezik a rendezvény keretében szombaton az egri Gárdonyi Géza Színház. Kiürült, sodródó fiatalok, pótcselekvésekkel teli érzelemvilágát tükrözi a Bifidus Essensis, avagy tűsarkon a téboly című mozgásszínház: a darabban senki sem érzi jól magát, mert nem találja a helyét. Tárgyak pótolják a kapcsolatokat, vásárlás a simogatást.

A szlovákiai Komáromi Jókai Színház Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékával lép fel a fesztivál vasárnapi zárónapján. A darab az emberi tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Mint egy tündérmese, amelyben a humor, a könnyes kacagás, az édes évődés, a szárnyaló szerelem mögött fájdalmasan nevetséges, szánalmas emberi sorsok és cselekedetek rejtőznek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés