bezár
 

art&design

2023. 06. 15.
Bozsó János festőművész alkotásai Gyulán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bozsó János festőművész alkotásai Gyulán A Bozsó Gyűjtemény vendégkiállítása érkezik csütörtökön a nyári főszezonra a gyulai Kohán Képtárba. A galéria folytatja azt a hagyományt, amelyben kiemelkedő gyűjteményeket mutat be a turisztikailag legfrekventáltabb időszakban - közölte a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft. szerdán közleményben az MTI-vel.

Bozsó János (1922-1998) Munkácsy-díjas festőművész, múzeumalapító 28 alkotásából nyílik csütörtökön kiállítás a Békés vármegyei fürdővárosban, emellett a képzőművész gyűjteményi hagyatékából egy főúri ülőbútor és egy parasztbútor is érkezik Gyulára - írták.

prae.hu

A főúri ülőgarnitúra különlegességét az adja, hogy Ferenczy Ida hagyatékából származik; Ferenczy Ida pedig annak az Erzsébet királynénak volt a bizalmasa és felolvasónője, akiről a gyulai Almásy-kastélyban szeptember végéig tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen létrehozott Sissi-kiállítás - jegyezték meg a közleményben.

Bozsó János a népművészeti tárgyak gyűjtőjeként fordult az alföldi festészet felé, amely kolorisztikus irányzatának volt elismert képviselője. A piacokon talált népművészeti, néprajzi tárgyakról festett csendéleteket, így próbálta megmenteni a tárgyak motívumkincseit. Érdeklődése a külföldi műtárgykereskedők megjelenését követően fordult gyűjtésbe; meggyőződése volt, hogy ezeket a tárgyakat itthon kell tartani. Idővel aztán iparművészeti tárgyakat is elkezdett gyűjteni.

Az 1979-ben megnyílt Bozsó Gyűjtemény nemcsak a három évvel korábban Kecskemét városnak ajándékozott alkotásait tartalmazza, a festőművész néprajzi és iparművészeti gyűjteménye is gazdagítja.

A kiállítás szeptember 3-ig tekinthető meg a gyulai Kohán Képtárban.

Kép: artkalauz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés