bezár
 

film

2009. 09. 13.
"Technikusként végzem?"- Kérdezi a CineFest életműdíjasa, a világhírű operatőr
A fiatalokat szólítja meg az életműdíjas operatőr, Sławomir Idziak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Technikusként végzem?"- Kérdezi a CineFest életműdíjasa, a világhírű operatőr "Üdvözlöm önöket Közép-Európa egyik legjobb fiatal filmes fesztiválján." Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Fedor Vilmos alpolgármester a 6. CineFestet Miskolcon. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy sokan nem is jutottak be pénteken a fesztivál nyitóünnepségére, ahol Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntője után bemutatkozott a nemzetközi zsűri, majd sor került az idei életműdíj átadására is.

prae.hu

Sławomir Idziak, a Rövidfilm a gyilkolásról, a Veronika kettős élete és a Három szín: kék zseniális operatőre, az európai mozi egyik jelentős alakja, aki hosszú amerikai kitérő után ismét Lengyelországban él, saját bevallása szerint iskolateremtőként érzi jól magát. Legalábbis ez derült ki abból a workshopból, melyet a fesztivál második napjának délelőttjén tartott.

A világhírű művész szerint ma a forgalmazók dönthetnek egy-egy film sorsáról, mert a színészek, a rendezők és a producerek után eljött a forgalmazók korszaka: Sławomir Idziak szerint ez a jelen nagy kihívása. A teltházas szombati  mesterkurzuson a lengyel operatőr bemutatta a fiatal filmesek támogatására létrehozott virtuális stúdiót, a Film Spring Opent is.
Sławomir Idziak
Nehéz jó tanárokat találni, mert a legjobb szakemberek annyit dolgoznak, hogy nincs idejük tudásuk átadására. Pályájáról ironikusan megjegyezte: a rendezővel együttműködő, kreatív operatőrként kezdte, de egy ideje a valódi operatőri munkát lecserélik a számítógépes vizuális effektusokra, mint legutóbbi munkája, a Harry Potter és a Főnix rendje esetében is, ahol mintegy ezren dolgoztak a film képi világán.

Saját vállalkozásával kapcsolatban elmondta, hogy míg a nagy filmiskolák a múltról tanítanak, virtuális stúdiója a jövő szempontjából vizsgálja a közös filmkészítés perspektíváit. Októberben egy hétig dolgoznak majd együtt azok, akik a lengyelországi workshopra jelentkeztek. Magyarok még nincsenek a program résztvevői között, pedig az, akár maga az internet, demokratikus, bárki számára nyitott: a
www.filmspringopen.eu honlapon minden részletet megtalálnak az érdeklődők.
 Tóth Barnabás - Rózsaszín sajt
A pénteki megnyitón levetítették Mátyássy Áron Utolsó idők című filmjét, szombaton pedig Tóth Barnabás Rózsaszín sajtját. A teltházas vetítéseken igazi CineFest-hangulat uralkodik, akárcsak a - részben - új fesztiválhelyszín, a Művészetek Háza többi termében, a koncerteken és az esti bulikon is.
 Mátyássy Áron - Utolsó idők
A vasárnap Pressburger Imréé és Kevin Macdonaldé lesz: az Oscar-díjas unoka megkoszorúzza Oscar-díjas nagyapja emléktábláját.
 
 

CineFest
Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja
Miskolc, 2009. szeptember 11-20.
www.cinefest.hu
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés