bezár
 

art&design

2009. 09. 14.
Könyvek, térképek, plakátok a Honterus Antikvárium árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Honterus Antikvárium jövő pénteki árverésén összesen 467 tételre - könyvekre, folyóiratokra, térképekre, kéziratokra, sportplakátokra - licitálhatnak a gyűjtők, a kínálatból néhány kiemelt kötet kikiáltási ára meghaladja a 100 ezer forintot.

prae.hu

Mindössze öt példány maradt fenn Baróti Fr. Miklós ferences szerzetes "A Sz. Bulcsu Méltosagának, és hasznainak igaz értelmére vezérlö Rövid tanusag" című, Kassán 1659-ben kiadott művéből; a korabeli pergamenkötés 14. századi kódexlapból készült. Nem véletlen, hogy ez az aukció legmagasabbra, 320 ezer forintra árazott darabja.

Felkeltheti a gyűjtők érdeklődését egy díszes, kéziratos könyv is: báró Eötvös Ignác koronaőr munkája a Szent Koronáról. A szerző 1812-től 1823-ig töltötte be a koronaőri tisztséget, megírta a korona történetét és összeállította a koronaőrök listáját 1433-tól 1812-ig. A korabeli bársonykötésben 44 tintával beírt oldal és Binder János öt metszete található, az induló ár 150 ezer forint.

Rendkívül dekoratív példány, hiszen főúri ajándéknak szánta Sárosy Gyula verseskötetét, Az én albumomat. Az ajánlás szerint "Auguszt Lajos Viktor Szász-Cóburg-Gothai herceg ő királyi fenségének legmélyebb tisztelettel" dedikálta a költő. Az 1857-ben kiadott, díszesen aranyozott lapok, az egyedi bársony díszkötés a selyemripsz előzékkel tanúsítja, milyen is lehetett egy főúri kötet, amelyre 150 ezer forinttól lehet licitálni.

Az 1833-ban Zámári Mihály kerékgyártó-legény számára kiállított céhlevél azért különleges, mert a fejlécben a jászberényi városkép és Lehel kürtjének ábrázolása szerepel. Az ilyen képes céhlevél igen ritka, ezért indítják 80 ezer forintról.

Ugyanennyire taksálják a besztercebányai "Foot-ball torna" és "Lawn-tennis verseny" kőnyomatos reklámplakátját. Datálva ugyan nincs, de stílusjegyei szerint 1896-1900 körül készülhetett. Így egyike az első sporttémájú, a nagyméretű színes, litografált plakátoknak. Sporttörténeti kuriózum a magyar labdarúgó válogatott 1950. február 14-én tartott edzésének eredeti jelenléti íve, 29 játékos - köztük Bozsik, Sárosi, Hidegkúti, Puskás - aláírásával, 100 ezer forintért lehet megpályázni.
Két folyóirat, az osztrák-török háborúról tudósító Hadi és Más Nevezetes Történetek 1791-es kiadása, valamint "a szép nemnek mulattatására" készült Uránia 1794-es első évfolyama emelkedik ki a kínálatból. Az előbbi 120, az utóbbi 80 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Három és fél méteres, húsz szelvényből áll az az acélmetszetű tábla, amelynek címlapján Pest és Buda jelenik meg, majd a Duna, nagyon részletes, kisebb (Vác, Visegrád, Esztergom, Pozsony, stb.) és nagyobb látképekkel övezett rajza, madártávlatból, Bécstől Pestig.

Az 1842-ben, Bécsben nyomtatott darabért 80 ezer forintot kérnek
Friewisz Ferenc Pest főmérnöke, a kor egyik legtermékenyebb térképkészítője jegyzi az 1867-es kőnyomatos Buda belterületének, Pest bel- és kültelkeinek várostérképét. A 60 ezer forintos térképen az 1838-as árvíz kiterjedése is jelezve van.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés