bezár
 

zene

2023. 05. 17.
Az Ektar, Tóth Viktor és a Canarro a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ektar, Tóth Viktor és a Canarro a Fonóban Világzene, kamarazene és improvizatív dzsessz is szerepel a Fonó Budai Zeneház kínálatában. Május második felében a fellépők között lesz az Ektar, Tóth Viktor és a Canarro is - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az Ektar Instrumental Quintet a világzene, a kamarazene és az improvizatív dzsessz metszéspontjában muzsikál csaknem húsz éve. Szőke Szabolcs kompozícióit széleskörű inspirációk ihlették: balkáni, közel- és távol-keleti kultúrák zenéi, Afrika, India, európai népzenék, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a régi-, a kortárs zene és a dzsessz hatásai is.

prae.hu

Ez az eklektikusság és sokszínűség lesz érezhető a május 18-i koncerten a hangszerelésben és az előadásban is. Egyrészt az egzotikus hangszerek mellett a hagyományos dzsessz eszköztárát is használják, másrészt a szigorúan komponált darabok mellett hangsúlyosan van jelen az improvizáció. Az Ektar névvel az "egy húron pendülésre" utalnak, ugyanis az indiai szó jelentése "egy húr".

A kiváló dzsessz-szaxofonos, Tóth Viktor ezúttal nem triójával érkezik a Fonóba május 25-én, hanem zenésztársak nélkül, szólóban. Játéka kimeríthetetlen zenei kreativitás, a dzsessz magas foka, amelynek érzékeny kifejezésmódjában, végtelenségében megmerítkezni mindig feltöltődés a hallgatóságnak. A Beyond című est abból a szempontból is különleges, hogy a szólójátékot vizuális élmény, videóvetítés kíséri.

Bíró Szabolcs Maszkura és a Canarro zenekar szívesen dolgozik együtt, május 27-én is közös koncertet adnak a Fonóban. A dalszerző-harmonikás és versmegzenésítő előadó Marosvásárhelyről érkezett Budapestre mintegy húsz éve, zenei projektjeiben kezdetektől fogva szívesen kísérletezik, egy teljesen egyedi hangzásvilágot létrehozva.

A Canarro zenekar a francia manouche swing (avagy gypsy jazz) stílus kiemelkedő hazai képviselője. Saját és jól ismert dallamaikban megelevenedik Django Reinhardt zenei öröksége, Budapest múlt századi szalonzenéje, egy csipetnyi Párizs és a dzsessz zenei szabadsága. A zenekar két dalt készített Maszkurával a tavaly megjelent New York-Párizs-Budapest című lemezére. A mostani koncert az együttműködés folytatása, a közös dalok mellett Maszkura és a Canarro is ízelítőt ad saját világából. Vendégként közreműködik Caussanel Izabella énekesnő.

Fotó: Ektar Instumental Quintet Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés