bezár
 

zene

2023. 05. 17.
Tímár Sára lemezbemutató a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tímár Sára lemezbemutató a Zeneakadémián Ének a határtalanról című legújabb lemezét mutatja be szerdán Tímár Sára és zenekara a Zeneakadémia Solti Termében - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Weöres Sándortól kölcsönzött cím is azt jelzi, hogy az album komoly témákkal foglalkozik: olyan népdalok, valamint Weöres Sándor- és Kányádi Sándor-versek megzenésített verziói hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás, vagy az örök érvényű szerelem.

prae.hu

Az albumon Tímár Sára és Szabó Dániel dalszerzőként is szerepel, a vers-megzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat közösen készítették. A zenekarban Tímár Sára és Szabó Dániel énekel, Szabó Dániel cimbalmon, Nyitrai Tamás hegedűn, Fekete Márton brácsán, Lelkes András bőgőn, Hargitai-Halászi Lehel pedig furulyán és ütőgardonon játszik.

A tagok 2009 óta dolgoznak együtt, népzenével kisgyermekkoruk óta foglalkoznak. Tudásukat az iskolai tanulás mellett táncházak, zenei táborok, gyűjtőutak során, idős mesterektől tanulva csiszolták. A zenekar tagjai a Zeneakadémia népzene szakának hallgatói voltak, és nagyjából egy időben szereztek előadóművészi és tanári diplomát, de etnográfus, kiadóvezető közgazdász és hangszerkészítő is található a hangszerek mögött - áll a közleményben.

A zenekar tagjai számos versenyeredménnyel, ösztöndíjjal, díjakkal büszkélkedhetnek, Szabó Dániel pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje. A népzene hiteles megszólaltatásán túl fontosnak tartják a hagyományok továbbadását is, alapfokú művészeti iskolákban, középfokú és felsőoktatási intézményekben tanítva örökítik tovább a néphagyományt.

Tímár Sára Junior Prima díjas énekesnő évek óta számos zenei formáció aktív tagja, 2009 óta fellép a Sebő-együttessel is, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként is keresi - emlékeztetnek a közleményben.

Fotó: koncert.zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés