bezár
 

színház

2023. 05. 11.
Történetmesélő fesztivál a színházi olimpián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történetmesélő fesztivál a színházi olimpián Történetmesélő Fesztivál várja a közönséget a hétvégén a Karinthy Színházban; az eseményt, amelyre három ország történetmondóit hívták el, péntektől vasárnapig rendezik meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

A rendezvényen három ország történetmondói hozzák el hazájuk sajátos kultúráját a meséiken keresztül, skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével.

Szkéné színház

A Magyarországon első ízben megrendezett Történetmesélő Fesztivál szakmai vezetője Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó - áll a Karinthy Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Olt Tamás, a Karinthy Színház igazgatóját idézik, aki elmondta: a legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés, amely a világon mindenhol virágzó műfaj, és egy mesemondó akár egész kultúrákat képviselhet.

Mint fogalmazott, a mese a legősibb "stand up". "Úgy éreztem, hogy összekötő ereje miatt ez egy fontos küldetés, hiszen nemzeteket, kultúrákat fűz össze, ezáltal korokat és lelkeket egyesít" - mondta az igazgató, kiemelve, hogy manapság mindennél fontosabb a kultúra hídépítő és gyógyító ereje.

"Ha egymás meséit hallgatjuk, a leglényegesebb vallomással találkozunk, amit egy nép adhat magáról" - fogalmazott Berecz András, aki a Fel a medvére, a fa nem játék és a Mese a meséről című produkciókat adja elő.

A Talemaidnes Görögországból érkezik, a mesék címe: Az aranyfa és Ahol a hattyúk repülnek. A háromtagú formáció, három görög leány, egymás szavába vágva mesél. "Az ember mintha Krétán valamelyik kis falunak egy rozoga padján ülne, és három élesnyelvű asszony lökdösné egymást" - idézik Berecz Andrást.

Tom Muir az Egyesült Királyságból, Skóciából érkezik a fesztiválra, Mesék Orkney szigetéről és Különös történetek Skóciából címmel ad elő történeteket. Első saját könyve 1998-ban jelent meg A sellő menyasszony és más orkneyi népmesék címmel. 2014-ben adták ki Orkney népmesék című könyvét. Mesemondóként, történetmesélőként számos országban járt; hagyományos történeteket mesél szülőföldjéről, tengeri szörnyekről, tündérekről, sellőkről, hajóroncsokról, de meséiben előfordulnak boszorkányok, szellemek is - írják a fesztivál ismertetőjében.

Az eseményre Észtországból érkező Paar Piret A boldog ember inge és a Mennyei esküvő című történeteket adja elő.

A kép forrása: http://karinthyszinhaz.hu/eloadasaink/nemzetkozi-tortenetmeselo-fesztival

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés