bezár
 

art&design

2009. 09. 10.
Kinyílt fiókok - válogatás az MTI fotóarchívumából Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ötvenes évek Magyarországának sokak által csak filmekből, elbeszélésekből ismert világába kalauzolja el a közönséget az MTI fotóarchívumának anyagából összeállított kiállítás, amely Kinyílt fiókok címmel péntektől látható a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

prae.hu

Az ötvenes években a helyreállításról, a nagy építkezésekről, a téeszekben, bányákban folyó munkáról, az emberek hétköznapjairól a kor propagandisztikus elvárásainak megfelelően számos neves fotóriporter készített képeket, amelyek eddig a Magyar Távirati Iroda Zrt. hatalmas archívumában részben rejtve voltak - közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

A tárlaton november 1-jéig látható több mint százhúsz fotográfia az MTI-ben néhány éve kezdődött tudatos kutató és feltáró munka eredményeként került elő.

Az ötvenes évekből fennmaradt anyag feldolgozásakor az egyik "fiókot" kinyitva Langer Klára bányászokról készített fotóira bukkantak, majd a célzott kutatást követően előkerültek Vadas Ernő városképei, felvételei is a Hortobágyról, az Árpád- (akkori nevén Sztálin) híd építését megörökítő fotók, Sándor Zsuzsa, Reismann Marian, Kálmán Kata téesz-felvételei és Farkas Tamás munkái, amelyek az Erzsébet-híd Dunába esett roncsainak kiemelésénél készültek. Láthatóak a szegedi kiállításon Várkonyi László harmincas és negyvenes években készült portréi is, köztük egy Móricz Zsigmondról készült fotótörténeti jelentőségű kép.

A tárlat anyagát - amellyel a Fotóhónap 2008 keretében már megismerkedhetett a fővárosi közönség - Keleti Éva fotóművész válogatta, aki az ötvenes években kezdte pályáját, és együtt dolgozott a kor nagyjaival a Magyar Fotó Állami Vállalatnál, amely 1956-ban az MTI-be olvadva lett az MTI Fotó alapja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés