bezár
 

zene

2023. 05. 08.
Messiaen Madárkatalógusa Budapesten
Maratoni zenei program a Zene Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Messiaen Madárkatalógusa Budapesten Maratoni zenei program várja az érdeklődőket május 13-án a Magyar Zene Házában; Magyarországon először mutatják be nyilvános koncert keretében, teljes egészében Olivier Messiaen monumentális művét, a Madárkatalógust Borbély László zongoraművész előadásában.

Olivier Messiaen (1908-1992) francia komponista a 20. századi zene egyik különleges alakja, aki egyben madarász is volt. A csaknem nyolcvan madárfaj énekét kottában megörökítő, több mint kétórás Madárkatalógusa a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak - hangsúlyozzák a közleményben.

prae.hu

A szervezők kiemelik, hogy a kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő a komplett kompozíciót. A művész két éve már lemezre is rögzítette a művet, így annak legavatottabb hazai előadójának tekinthető.

Mint írják, Messiaen zenéje ritmusaival, filmszerű változékonyságával, szín- és karaktergazdagságával, érzékiségével egyedülálló. A Madárkatalógus című zongoraműve a csaknem nyolcvan európai madárfaj énekét "szó szerint" idézi meg, hiszen a mű a madarak kottába írt éneke, és a szerző pontos jegyzetei alapján íródott. Ezen felül megjeleníti az adott fajok életterét is, összesen tizenhármat, legyen szó akár egy alpesi gleccserről vagy pedig a Riviéra partjairól.

A szombaton délután öt órától este fél tízig tartó előadás további különlegessége, hogy az egyes tételek részletes tartalma, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges megjegyzése is követhető lesz majd a kivetítőn.

A teljes mű három részletben hangzik el, az egyes részek között pedig Fazekas Gergely zenetörténész, valamint Orbán Zoltán ornitológus szakértő, az MME szóvivőjének előadását hallgathatja meg a közönség. Fazekas Gergely többek között arról beszél, hogy tekinthetők-e zeneszerzőknek a madarak, Orbán Zoltán pedig a madarászokról tart madárhangokkal és fotókkal is kísért előadást - áll a közleményben.

Az eseményről további részletek találhatók az MME honlapján, a https://www.mme.hu/messiaen-madarkatalogusa-magyar-zene-hazaban-az-mme-kozremukodesevel-majus-13-szombaton-17-00-21-30-kozott internetes oldalon.

A kép forrása: a Magyar Zene Háza hivatalos oldala https://zenehaza.hu/esemeny/messiaen-madarkatalogus-1-resz

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés