bezár
 

art&design

2009. 09. 09.
Fotóművészeti kiállítás a változó Kolozsvárról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt negyven évben átalakult Kolozsvárról látható fényképkiállítás Ferenc László Csaba nyugalmazott matematikatanár fotóiból a kincses város művelődési házában.

prae.hu

A Kolozsvár tegnap és ma című fotókiállításon közel százhúsz fotó látható. A kiállításáról Ferenc László Csaba az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak úgy nyilatkozott, hogy figyelt Kolozsvár rohamos változására, és ezt szerette volna dokumentálni, de sohasem gondolta, hogy egyszer kiállítás is nyílik fotóiból.

A 75 éves nyugalmazott matematikatanár fotói időutazásra hívják a látogatót. Azok, akik látták, átélték a 70-es és a 80-as évek Kolozsvárjának hangulatát, nosztalgiázva emlékezhetnek vissza az elmúlt időkre, a fiatalabb generáció számára pedig betekintést engednek a képek a hirtelen és gyökeres változások korába.
A fényképek a Monostor-negyed drasztikus átalakításáról, a ma már sehol nem található családi házakról és azok eltűnéséről, a megsokasodó tömbházak felépítéséről tanúskodnak.

"Mára a nagy lakónegyedek betonrengetege elszemélytelenítette teljes egészében a várost. És a külalakkal együtt eltűnt Kolozsvár jellegzetes hangulata is. Még ezelőtt 10 évvel, ha kimentem sétálni a városba, mindig találkoztam ismerősökkel, és volt miről beszélgetni. Ma az utcákon sétálgatva senkit nem ismerek, és azt tapasztalom, hogy a mai fiatalok sem egymást. Azt hiszem, amellett, hogy dokumentáltam a város átalakulását, egy olyan hangulatot is sikerült megörökítenem, ami jellegzetesen Kolozsváré volt, és ami már soha nem tér vissza" – nyilatkozta Ferenc László Csaba a lapnak.

A mostani kiállítást korábban már láthatta a kolozsvári közönség, pár évvel ezelőtt Kolozsvári Párhuzamok címmel a Pata utcai református parókiához tartozó galériában. A nyugalmazott matematikatanár célszerűnek látta ismét kiállítani ezeket a fotókat, mivel úgy látja, a városkép ismét átalakulóban van. Az érdeklődők szeptember 20-ig tekinthetik meg a kiállítást.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés