bezár
 

zene

2009. 09. 09.
Annie Leibovitz elveszítheti felvételeinek szerzői jogát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Annie Leibovitz neves amerikai fotográfus, aki elsősorban a zenészekről és más hírességekről készült felvételekkel vált ismertté, elveszítheti munkáinak szerzői jogát, ahogy teljes vagyonát, ha nem törleszti a kedden lejáró 24 millió dolláros (4,45 milliárd forintos) hitelét.

prae.hu

A kölcsönadó a manhattani székhelyű Art Capital Group (ACD), amely rövid lejáratú hiteleket nyújt, ingatlanokat és művészeti alkotásokat fogadva el biztosítékként.

A cég tavaly nyújtott kölcsönt az 59 éves fotográfusnak, aki az ACG állítása szerint azért kényszerült erre a lépésre, hogy törleszteni tudja a jelzáloghitelét, adótartozását, valamint egyéb fizetési kötelezettségeit. Biztosítékként Annie Leibovitz három Greenwich Village-i háza, New York állambeli ingatlana, valamint a fotográfus által valaha készített összes felvétele szerepelt. Az ACG 2008 szeptemberében kifizette Annie Leibovitz összes tartozását.

Az ACG ez év júliusában nyújtott be bírósági keresetet Annie Leibovitz ellen, azzal vádolva a fotográfust, hogy megszegte felvételeinek és ingatlanainak értékesítésére a céget feljogosító megállapodást. A szerződés szerint a cég ugyanis még a kölcsön lejárta előtt értékesíthette Annie Leibovitz vagyonát, ám a fotográfus decemberben nem engedte be ingatlanjaiba az értékbecslőket, ahogy megakadályozta képei értékesítését is. Az ACG becslése szerint az ingatlanok 40 millió dollárt (7,43 milliárd forint) érnek, s ugyanennyire értékeli Annie Leibovitz felvételeit.

A szerződés szerint a cégnek 10 százalékos jutalék jár az ingatlanértékesítés, s 15 százalék a felvételek után. Annie Leibovitz megkapja a maradék összeget, miután a befolyt összegből levonták a 24 millió dolláros kölcsönt, a kamatokat és egyéb tartozásokat.
Matthew Hiltzik, Annie Leibovitz szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a fotográfus a probléma megoldásán dolgozik. Az Art Capital Group képviselője viszont azt hangsúlyozta, hogy a cégnek egyértelmű szerződéses jogai vannak, amelyeket mindenképp megvéd.

Időközben Annie Leibovitznek további jogi gondjai akadtak - egy olasz fotós azzal vádolja neves amerikai kolléganőjét, hogy az az engedélye nélkül használta fel egy naptárban felvételeit.

Annie Leibovitz a hírességek művészi, provokatív fotóival vált ismertté, felvételei rendszeresen szerepelnek a Vanity Fair és a Vogue címlapján. Az évek során olyan celebritásokat kapott lencsevégre, mint Barack Obama, II. Erzsébet királynő vagy Bruce Springsteen. Annie Leibovitznak köszönhetően pillanthatta meg először a világ a Vanity Fair címlapján Tom Cruise és Katie Holmes újszülött kislánya, Suri fényképét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés